giatros

Πρώτη σε θανάτους από καρκίνο η Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

3 Αυγούστου 201004:52

giatrosΠρώτη σε θανάτους από καρκίνο και διαβήτη σε όλη τη χώρα είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

 Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη θνησιμότητα και τις αιτίες θανάτου καλύπτει την περίοδο από το 1994 μέχρι το 2007 σε όλες τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και αποτελεί χρήσιμη ένδειξη για τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να μελετήσουν και να αναζητήσουν τις αιτίες σε κάθε περιοχή. Εξετάζει τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους καθώς και τις ιατρικές αιτίες που την προκαλούν και , πρακτικά, επιβεβαιώνει επιστημονικά την αίσθηση των κατοίκων ότι ο καρκίνος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση στην περιοχή.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι πρώτη στην Ελλάδα σε θανάτους από νεοπλασματικές ασθένειες, με 245 θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα. Ο αριθμός είναι διαρκώς αυξανόμενος στην πορεία των τελευταίων ετών ενώ συγκρινόμενος με τον  ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται σε μέσο επίπεδο.  Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι πρώτη στη χώρα και στους θανάτους από διαβήτη. Ο αριθμός εμφανίζεται μικρός καθώς καταγράφονται 10,6  θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία 10ετία στην περιοχή μας και έχει ξεπεράσει του 16 θανάτους την τελευταία τριετία.  Πρώτη αιτία θανάτου παραμένουν οι ασθένειες του κυκλοφορικού (540 θάνατοι/100.000 κατοίκους) , αριθμός που παρουσιάζει μικρή μείωση τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

 Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι, συνολικά,  πέμπτη ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας στη συγκεκριμένη έρευνα με 1096 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.   Τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα δείχνουν ραγδαία αύξηση των θανάτων από καρκίνο(17,4%) , αναπνευστικά (77,4%)  και διαβήτη (74,6%) και μικρή μείωση σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, ανάμεσά τους και τα τροχαία ατυχήματα. Συνολικά η χώρα παρουσιάζει αύξηση των θανάτων στις συγκεκριμένες αιτίες κατά 5%.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι ειδικότερα για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. καθώς και αυτή του Βορείου Αιγαίου, η εξέλιξη των θανάτων τα τελευταία χρόνια χρήζει περεταίρω ανάλυσης και έρευνας.

(Πηγή στοιχείων: Eurostat, Causes of death by region – Crude death rate /29-07-10
Mελέτη στοιχείων XanthiPress.gr
Σχετικά άρθρα: Εφ. Αυγή; 01/08/10)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr