Διαιτητική αντιμετώπιση των σοβαρών εγκαυμάτων

6 Αυγούστου 201022:00

degree_burnΤα εγκαύματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  • Εγκαύματα 1ου βαθμού: επιπόλαια κάκωση της επιδερμίδας, που η επούλωσή της επιτυγχάνεται σε διάστημα 5-10 ημερών.
  • Εγκαύματα 2ου βαθμού: Εδώ υπάρχει κάκωση της επιδερμίδας και του υποκείμενου χορίου. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα ανάπλασης της επιδερμίδας με τον χρόνο, αλλά συχνά απαιτείται μεταμόσχευση δέρματος, για προφύλαξη από σημαντική απώλεια υγρών ή σοβαρής μόλυνσης.
  • Εγκαύματα 3ου βαθμού: Εδώ υπάρχει καταστροφή όλων των στοιβάδων του δέρματος. Σ΄αυτό το βαθμό εγκαύματος δεν είναι δυνατή η ανάπλαση της επιδερμίδας.

Τα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού θεωρούνται σοβαρά εγκαύματα.

Επιδράσεις των σοβαρών εγκαυμάτων (που σχετίζονται με την διατροφή)

  1. Η πρώτη επίδραση μετά το shock του εγκαύματος χαρακτηρίζεται από μείωση του όγκου του αίματος, μείωση του πλάσματος και αιμοσυμπύκνωση. Η μείωση του όγκου του αίματος εξαρτάται από την έκταση και το βάθος του εγκαύματος.
  2. Σοβαρή απώλεια νερού από την εγκαυματική επιφάνεια που μπορεί να είναι μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερη από ότι φυσιολογικά.
  3. Αύξηση βασικού μεταβολισμού. Η απώλεια σωματικού βάρους είναι σημαντική στην αρχική περίοδο μετά το έγκαυμα.
  4. Υπεργλυκαιμία στην αρχική φάση.
  5. Υπερέκκριση γαστρικού υγρού.

Γενικές οδηγίες – Διαιτητική αγωγή

  1. Πρωτεϊνική κάλυψη του ασθενούς αυξημένη. Τα ποσοστά είναι 2-3 g πρωτεϊνη/1 kg βάρος του ασθενούς την ημέρα ή και περισσότερο ανάλογα τα χαρακτηριστικά του εγκαύματος.
  2. Αύξηση θερμίδων του καθημερινού μενού. Η θερμιδική κάλυψη πρέπει να είναι: 50-90 kcal/1kg βάρους.
  3. Χορήγηση συμπληρωματική: βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων.
  4. Ευχάριστο περιβάλλον, καλό σερβίρισμα των τροφών.
  5. Κάλυψη των πληγών για να αποφεύγεται η απώλεια υγρών.

Ο βασικός στόχος της διαιτητικής αγωγής ενός ασθενούς που πάσχει από εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού είναι να διατηρηθεί το βάρος σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί απώλεια σωματικού βάρους σε ποσοστό πάνω από 10% θεωρείται πολύ επικίνδυνη.

Στα πολύ σοβαρά εγκαύματα οι ασθενείς πρέπει να καταναλώνουν 3000-5000 kcal/ημέρα ή και περισσότερες και οι βιταμίνες που πρέπει να προσέχονται ιδιαίτερα είναι: B12, φυλλικό οξύ, Α, D, E, K.

www.iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr