Πολωνία και Κρακοβία έλκουν επενδυτές

6 Αυγούστου 201022:00

ependyseisΜπορεί οι αγορές ακινήτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» την περίοδο της κρίσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αίφνης απώλεσαν τα χαρακτηριστικά τους και τις προοπτικές τους.

Οι παράγοντες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Πολωνίας, όπου η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με τη συνδιοργάνωση (από κοινού με την Ουκρανία) του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro) το 2012, έχουν επιτρέψει στους επενδυτές ακινήτων να επωφεληθούν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Πολωνία αποδείχτηκε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που απέφυγε την ύφεση, με την οικονομία να διατηρεί τη δυναμική της ακόμα και μετά το πρόσφατο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, όπου -μεταξύ άλλων- έχασε τη ζωή του και ο πρόεδρος της χώρας. Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η αύξηση του ΑΕΠ της Πολωνίας φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3%.

Η Κρακοβία αποδεικνύεται ο δημοφιλέστερος μέχρι στιγμής προορισμός για τους ξένους επενδυτές με τους Βρετανούς να πρωταγωνιστούν.

Οι τιμές

Ασφαλώς, οι τιμές κατά την περίοδο της κρίσης υποχώρησαν, ωστόσο όχι με το ρυθμό που αυτό συνέβη σε άλλες χώρες, ενώ προς τα τέλη του 2009 επήλθε και η πολυπόθητη σταθεροποίηση.

Βέβαια, πλέον, είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς αύξηση τιμών με διψήφια ποσοστά σε ετήσια βάση ή πολύ μεγάλες αποδόσεις. Σύμφωνα με την τοπική εταιρεία ακινήτων PKG Real Estate, οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε 6% για κύριες κατοικίες και σε 10% για εξοχικές κατοικίες.

http://www.naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr