odos_sadik

Αναβάθμιση στο μνημόσυνο Σαδίκ. Κλιμακώνεται η ένταση

27 Ιουλίου 201006:35

odos_sadikΟι διαρκείς και εντεινόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, απόρροια και της δυσμενούς οικονομικής θέσης της χώρας, συνεχίζονται και γίνονται όλο και πιο ορατές στην περιοχή της Θράκης.

Μετά από την ένταση στο Αιγαίο, η Τουρκία συντονισμένα επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα Θράκης με την παρουσία του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στη Θράκη το Σαββατοκύριακο με αφορμή το μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ, σε τροχαίο στο Σώστη Ροδόπης.

Το μνημόσυνο οργανώθηκε στην Κομοτηνή από τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» και το DEB το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και το οποίο γίνεται προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα εξέλεξε νέο πρόεδρο και νέα ηγεσία.

Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε φέτος να εκπροσωπηθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, καθώς ο κ. Αρίντς υπήρξε και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνιστά μια ακόμη ένδειξη για την προτεραιότητα που έχει το «ζήτημα της Θράκης» στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Την ίδια ώρα η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται αδύναμη, για πολλούς λόγους, στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων που λαμβάνουν χώρα στη Θράκη και παρουσιάζουν διαρκή κλιμάκωση. Την τρέχουσα περίοδο μόνο κάποιες ακραίες φωνές που επιχειρούν να απαντήσουν στην ένταση, ουσιαστικά συντηρώντας την, είναι αυτές που βρίσκουν πεδίο να εκδηλωθούν χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διέξοδος. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Θράκης παρακολουθεί «μουδιασμένη» τις κινήσεις που γίνονται και προετοιμάζουν για το επερχόμενο καθεστώς της συνδιοίκησης καθώς αντίθετη γνώμη δεν φαίνεται να υπάρχει. Άλλωστε η “αγιοποίηση” της μνήμης Σαδίκ παραπέμπει σε αυτονομιστική στόχευση.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr