xrhmata

Η αύξηση του ΦΠΑ βαραίνει περισσότερο τη β’ κατοικία

29 Ιουλίου 201022:00

xrhmataΑυξήθηκε για ακόμα μία φορά φέτος το κόστος των αγοραπωλησιών ακινήτων, μετά την εφαρμογή ΦΠΑ 23%.

Έτσι, οι αγοραστές δεύτερης κατοικίας ή εξοχικής κατοικίας (και όχι εκείνοι της πρώτης κατοικίας για τους οποίους ισχύει απαλλαγή από το ΦΠΑ) αναμένεται πλέον να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες το ποσοστό του ΦΠΑ ήταν 19%. Την ίδια στιγμή, εφαρμόζεται πλέον ΦΠΑ 23% και στις αμοιβές των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των άμισθων υποθηκοφυλάκων, υπηρεσίες για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν ίσχυε καθόλου ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι η αμοιβή του δικηγόρου σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (ή της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο). Αντίστοιχα, μετά τις περσινές μειώσεις, η αμοιβή του συμβολαιογράφου προσδιορίζεται στο 1% της αξίας του ακινήτου (από 1,2% που ίσχυε στο παρελθόν).

Πλέον, όμως, προστίθεται και ΦΠΑ 23%, κάτι που σημαίνει πως για την αγορά ενός ακινήτου 200.000 ευρώ, το κόστος των συμβολαιογραφικών αυξάνεται από τα 2.000 ευρώ σε 2.460 ευρώ, μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση.

Όπως ανέφεραν μεσίτες στο B & Real Estate Investment, η νέα αυτή άνοδος του κόστους των αγοραπωλησιών ακινήτων έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι πράξεις έχουν επί της ουσίας περιοριστεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να επηρεαστεί ιδιαίτερα η αγορά. Ωστόσο, προβληματισμός εκφράζεται για την αγορά της εξοχικής κατοικίας, που αναμφίβολα θα πληγεί ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι εκεί οι περισσότερες αγορές δεν εμπίπτουν στο καθεστώς της πρώτης κατοικίας, κάτι που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την κατάσταση.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr