Η κατάθλιψη προδιαθέτει στην εκδήλωση άνοιας

29 Ιουλίου 201022:00

katathlipshΛονδίνο: Η κατάθλιψη μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Neurology.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι ήδη γνωστή η συνύπαρξη των δύο παθήσεων, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η μια οδηγεί στην άλλη.

Και τώρα δυο μελέτες έρχονται να δείξουν ότι η κατάθλιψη όντως καθιστά πιθανότερη την άνοια, αν και δεν αιτιολογούν το γιατί συμβαίνει αυτό.

Πιστεύουν ωστόσο ότι η εγκεφαλική χημεία και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και η ποσότητα του χρόνου που διαθέτει κάποιος για κοινωνικοποίηση παίζουν ρόλο.

Η Δρ Τζέιν Σασζινσκι από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης που εκπονήθηκε η μια εκ των δύο ερευνών εξηγεί ότι «ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν η κατάθλιψη προκαλεί άνοια, υπάρχουν τρόποι που η πρώτη επιδρά στον κίνδυνο εκδήλωσης της δεύτερης.

Η φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού που συμβαίνει όταν το άτομο έχει κατάθλιψη ίσως συντελεί στην άνοια. Συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εντοπίζονται στον εγκέφαλο αυξάνονται με την κατάθλιψη και μπορεί έτσι να αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας.»

Η αμερικανική μελέτη έγινε σε 949 ηλικιωμένα άτομα και διήρκεσε 17 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η άνοια είναι συχνότερη μετά από μια κρίσης κατάθλιψης.

Στο τέλος της μελέτης, 164 άτομα είχαν εκδηλώσει άνοια. Ειδικότερα, το 22% εκείνων με κατάθλιψη εκδήλωσε τελικά άνοια, συγκριτικά με το 17% εκείνων χωρίς κατάθλιψη.

Στην δεύτερη έρευνα, που είχε δείγμα 1.239 Αμερικανούς, εξετάστηκε ο αριθμός των φορών που το άτομο είχε εκδηλώσει κατάθλιψη, σε σχέση πάντα με τον κίνδυνο άνοιας.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι όσες περισσότερες φορές είχε εκδηλώσει κάποιος κατάθλιψη, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος άνοιας.

Δύο ή περισσότερα επεισόδια κατάθλιψης διπλασίαζαν σχεδόν τον κίνδυνο άνοιας.

health.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr