energeiaki_anavathmisi

Ξεκινά η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση

14 Ιουλίου 201009:27

energeiaki_anavathmisiΈπειτα από πολλές αναβολές ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες η έναρξη του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον που κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει χρηματοδότηση γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100.000 δικαιούχους να κάνουν ενεργειακό λίφτινγκ στο σπίτι τους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο και επιδοτεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων και τζαμιών, θερμομόνωση και αλλαγή καυστήρα- λέβητα με νέους πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και όποιες άλλες εργασίες θα προσδιορίζει η ενεργειακή επιθεώρηση από την οποία θα πρέπει να έχει περάσει το σπίτι.

Το καινούργιο στοιχείο του προγράμματος σε σχέση με τις εξαγγελίες του Μαρτίου είναι ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει ταυτόχρονα τόσο απευθείας επιδότηση μέχρι το 30% της δαπάνης όσο και δάνειο που σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλοεισοδηματιών θα είναι άτοκο. Αρχικά προβλεπόταν δυνατότητα μόνο μιας μορφής χρηματοδότησης.

Το σκεπτικό είναι ότι στις σημερινές συνθήκες και δεδομένου πως η δράση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ το τ.μ.), η επιδότηση και το δάνειο καθιστούν πιο δελεαστική την ενεργειακή αναβάθμιση έναντι του αρχικού πλάνου.

Κριτήρια επιλεξιμότητας
Ετοιμο είναι και το Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές σύντομα θα πιάσουν δουλειά, αρχίζοντας με το Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον, αφού για να ενταχθεί κάποιος στη δράση πρέπει το σπίτι του να έχει προηγουμένως περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση η οποία και θα ορίσει το είδος των επιδοτούμενων εργασιών που χρειάζεται για να ενισχυθεί ενεργειακά.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι τα ίδια με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο: δηλαδή το πρόγραμμα αφορά στις κύριες κατοικίες (όχι στα εξοχικά ή στα καταστήματα και στα γραφεία εντός ενός κτιρίου) που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τ.μ. και κάτω. Εκτός από τις μονοκατοικίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες, αρκεί τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών να τηρεί τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο. Για να ενταχθεί κάποιος στη δράση, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής: Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000

ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ μπορούν να πάρουν απευθείας επιχορήγηση έως 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού και δάνειο. Και όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ και απευθείας επιδότηση μέχρι κάποιου ποσοστού. Στα υπέρ για την ένταξη στο πρόγραμμα εκτός της επιδότησης ώς 30% των επιδοτούμενων δανείων είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

Τα Νέα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr