Η πτώση τιμών δημιουργεί ευκαιρίες στα επαγγελματικά

25 Ιουλίου 201022:00

epaggelmatikaΠεραιτέρω πτώση αναμένεται να καταγράψουν στο υπόλοιπο του 2010 οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων SouthEast Real Estate για την ελληνική αγορά.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα, όμως, να δημιουργούνται και επενδυτικές ευκαιρίες για όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Oπως επισημαίνεται, οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντείνουν την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων. Από την άλλη πλευρά, σημαντικές ελπίδες γεννώνται για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 300 δισ. ευρώ, με ρυθμούς «εξπρές».

Σύμφωνα με την SouthEast Real Estate, στην αγορά γραφείων, οι τιμές ενοικίασης έχουν μειωθεί κατά 10% – 12% έναντι του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας, τη στιγμή που κατά κύριο λόγο οι όποιες μετακινήσεις των εταιρειών αφορούν την εγκατάστασή τους σε μικρότερους χώρους ή δευτερεύουσες τοποθεσίες. Επιπλέον, η αγορά χαρακτηρίζεται από διαπραγματεύσεις για αναπροσαρμογή των συμβολαίων με στόχο την εξασφάλιση χαμηλότερων ενοικίων, ενώ πολλά νέα έργα είτε σταμάτησαν είτε αναβλήθηκαν, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο οικονομικό περιβάλλον. «Επιπλέον, το ποσοστό των κενών χώρων στην Αθήνα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2009 και τις αρχές του 2010 και εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα στο ποσοστό του 10% με 15%. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών γραφείων αφορά παλιά – μη ανακαινισμένα κτίρια, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τις παροχές που απαιτούνται στους σύγχρονους γραφειακούς χώρους», αναφέρει η έκθεση.

Oσον αφορά το ύψος των ενοικίων για γραφεία πρώτης κατηγορίας (prime) στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα κατά μήκος της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Πανεπιστημίου κυμαίνονται από 22 έως 26 ευρώ ανά τ. μ. σε μηνιαία βάση. Κατά μήκος της Λ. Κηφισίας τα μηνιαία ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 16 και 20 ευρώ ανά τ. μ., ενώ στη Λ. Συγγρού από 15 έως 17 ευρώ ανά τ. μ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις, οι οποίες παρουσίασαν ελαφρά άνοδο και κυμαίνονται στα επίπεδα του 7% με 7,5% για ακίνητα πρώτης κατηγορίας και φθάνουν το 7,3% με 8% για ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες χωρίς να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Σε καθοδική πορεία έχουν εισέλθει και τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης έπειτα από αρκετά χρόνια. «Κύριο χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια του 2009 και τις αρχές του 2010 ήταν οι επαναδιαπραγματεύσεις των τρεχόντων μισθωτικών συμβολαίων με σκοπό τη μείωση των ενοικίων, ενώ οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους άρχισαν να προσφέρουν τα καταστήματά τους με αισθητά περιορισμένο ή χωρίς καθόλου «αέρα», αναφέρει σχετικά η έκθεση. Επιπροσθέτως, τα νέα αυστηρά μέτρα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος θα κλονίσουν ακόμη περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη και συνεπώς και την ιδιωτική κατανάλωση. Eτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του 2010 αναμένεται περαιτέρω μείωση των μισθωτικών αξιών στα καταστήματα λιανικής πώλησης, με ταυτόχρονα ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις καταστημάτων πρώτης προβολής. Πλέον, το ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχει εκτοξευθεί σε περίπου 20%, ενώ πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, τόσο σε κεντρικές όσο και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, όπως Κολωνάκι, Γλυφάδα και Πατησίων, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ενοίκια ανά τ. μ. σε μηνιαία βάση έχουν υποχωρήσει από 15% έως και 18% σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας. Eτσι, κατά το τρέχον έτος, το μέσο ενοίκιο στην οδό Ερμού βρισκόταν στα επίπεδα των 200 ευρώ/τ. μ., στο Κολωνάκι τα ενοίκια των καταστημάτων κυμαίνονται από 120 έως 160 ευρώ/τ. μ. (Τσακάλωφ και Σκουφά), ενώ στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας βρίσκεται μεταξύ 120 κι 150 ευρώ/τ. μ. σε μηνιαία βάση. Oσον αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, οι μειώσεις στα μισθώματα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, φθάνοντας τα επίπεδα του 20% με 25%.

Εκτιμάται ότι τα επίπεδα των μηνιαίων μισθωμάτων ανά τ. μ. μειώθηκαν κατά ποσοστό της τάξεως του 15% με 18% σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και διαμορφώθηκαν στις αρχές του 2010 στα επίπεδα των 200 ευρώ/τ. μ. στην οδό Ερμού, μεταξύ 120 και 160 στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ και Σκουφά) και περίπου 120 με 150 ευρώ/τ. μ. στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας. Oσον αφορά τις αποδόσεις, αυτές έχουν αυξηθεί λόγω της έλλειψης αγοραπωλησιών και της γενικότερης αδράνειας της αγοράς, σε πάνω από 6% για τα ακίνητα πρώτης κατηγορίας και περίπου 7% για καταστήματα σε δευτερεύουσες τοποθεσίες.

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr