Βαρκελώνη, μεσογειακή ζωντάνια

17 Ιουλίου 201022:00

gaudiΒαρκελώνη, μια πόλη ιστορική αλλά ταυτόχρονα από τις πιο μοντέρνες στην Ευρώπη.

Χτισμένη στη βορειο-δυτική άκρη της Ισπανίας η πρωτεύουσα της Καταλωνίας, κουβαλά στις πλάτες της μια πλόυσια ιστορία 2000 ετών. Κυριαρχούν δύο θρύλοι όσον αφορά στην προέλευση του ονόματος της πόλης. Σύμφωνα με τον πρώτο η πόλη ονομάστηκε από τον Ηρακλή (αρχ. ελλ. Βαρκινών) ενώ σύμφωνα με το δεύτερο από τον πατέρα του Αννίβα του Καρχηδόνιου (από το οικογενειακό όνομα Barca). Σημαντική πόλη και αργότερα πρωτεύουσα του βασιλείου της Καταλωνίας που κυριάρχησε στη Μεσόγειο για μεγάλο διάστημα. Σήμερα είναι μια πόλη 1,5 εκ. κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ομιλούν την καταλανική γλώσσα (επίσημη γλώσσα μαζί με την ισπανική).

Αξιοθέατα

Η Sagrada Familia (ναός της Αγίας Οικογένειας) είναι το χαρακτηριστικότερο ίσως έργο του Antonio Gaudi, του αρχιτέκτονα που έχει συνδέσει αρρηκτα το ονομά του με τη Βαρκελώνη. Ήταν ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο του Gaudi, το οποίο δεν πρόλαβε να τελειώσει αλλά ακόμη και σήμερα ο ναός εξακολουθεί να χτίζεται βάσει των σχεδίων του. Κάθε στοιχείο της εκκλησίας, οι παραστάσεις, οι πύργοι, ο τρούλος κ.α. έχει και μια συμβολική σημασία, καθώς το όραμα του αχριτέκτονα δεν ήταν απλά ένας περίπλοκος ναός αλλά η αίσθηση ενός μεγάλου πέτρινου βιβλίου που προκαλεί τον επισκέπτη να το διαβάσει.

Η Ramblas, είναι ο σηματικότερος δρόμος της πόλης. Με μήκος περίπου 2χλμ και ένα εξαιρετικά φαρδύ πεζόδρομο στη μέση αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Καταλανούς και από τους πλέον τουριστικούς δρόμους της πόλης. Εκτείνεται από την Placa Catalunya ως το λιμάνι με το επιβλητικό ύψους 75 μέτρων άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Ο πλατύς πεζόδρομος στη μέση της Las Ramblas είναι το ιδανικό μερος για γνωριμίες αλλά και για να παρακολουθήσει κανείς υπαίθριες παραστάσεις από διάφορους καλλιτέχνες. Τα πολυάριθμα κιόσκια και ανθοπωλεία συνθέτουν μία πανδαισία χρωμάτων.

Ο λόφος Montjuic βρίσκεται σε υψόμετρο 230 μέτρων και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Βαρκελώνης. Στο χώρο αυτό περιλαμβάνεται ένα τεράστιο πάρκο και πολλές από τις εγκαταστάσεις των ολυμπιακών αγώνων του 1992. Η πανοραμική θέα της πόλης είναι μοναδική.

Οι δημιουργίες του Gaudi κοσμούν την πόλη. Εκτός από τη Sagrada Familia μπορεί κανείς να θαυμάσει το Casa Battlo το Casa Mila ή Pedrera (λατομείο), το πάρκο Guell και το μουσείο Gaudi στο χώρο που έζησε ο φημισμένος αρχιτέκτονας.

Για τους ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο υπάρχει το θρυλικό Nou Camp, η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Barcelona και η πλούσια συλλογή τροπαίων της. Η Barcelona για τους Καταλανούς δεν είναι απλά μια ομάδα, είναι σύμβολο, είναι το καμάρι της Καταλωνίας.

Επισκευθείτε επίσης το ίδρυμα Μιρό με έργα του διάσημου καλλιτέχνη και όχι μόνο, αλλά και το μουσείο του Πικάσο, ο οποίος έμεινε για κάποιο διάστημα στη Βαρκελώνη αν και δεν κατάγεται από αυτή.

http://www.pamepaketo.gr

sagrantaFamilia

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr