Διαμαρτυρίες για τη Μονάδα αδρανοποίησης στη Λεύκη. Αντεπίθεση ιδιοκτητών.

1 Ιουλίου 201009:07

papadopoulos_1Εντύπωση έχει προκαλέσει η κινητοποίηση του πολιτιστικού συλλόγου της Λεύκης εναντίον της μονάδας αδρανοποίησης ζωικών αποβλήτων της εταιρίας «Αφοι Παπαδόπουλου» που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην περιοχή.

Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το πρωί τις Τετάρτης, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, εκφράζοντας παράπονα για δυσοσμία  και για προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που υπάρχει στη μονάδα.  Πρόκειται για τον πολιτιστικό σύλλογο «οι Πρωτοπόροι», ο οποίος πρόσφατα τροποποίησε το καταστατικό του και σε περιβαλλοντικό  και έχει προβεί σε καταγγελία που κοινοποιείται σε Διευθύνσεις Υγείας και Κτηνιατρικής.

Απ. Παπαδόπουλος: «Ανεξήγητο και ξαφνικό το ενδιαφέρον»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας Απόστολος Παπαδόπουλος, του οποίου η άποψη ζητήθηκε από το  XanthiPress.gr ουσιαστικά, περνά στην αντεπίθεση:  «Κάποιοι κάτοικοι που κινητοποιήθηκαν ανεξήγητα, διαμαρτύρονται ότι η δραστηριότητά μας παράγει άσχημες οσμές. Δεν θέλω να έρθουμε σε ρήξη με οποιοδήποτε συμπολίτη μας, όμως το ερώτημα είναι πώς ξαφνικά οι κάτοικοι που ζουν ανάμεσα σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες και το βιολογικό καθαρισμό της πόλης, ενοχλήθηκαν από τη δική μας επιχείρηση; Αν τους ενοχλεί η μυρωδιά, όπως υποστηρίζουν, γιατί δεν απευθύνθηκαν ποτέ σε άλλες μονάδες που παράγουν πολύ χειρότερες οσμές, όπως όλοι γνωρίζουμε;»

Στην ερώτηση γιατί χαρακτηρίζει ανεξήγητη την κινητοποίηση ο Απόστολος Παπαδόπουλος απαντά: «Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα, μετά το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρξε στην περιοχή, εντελώς ξαφνικά άρχισε να ενοχλεί η Μονάδα Αδρανοποίησης. Συνεχείς ανώνυμες καταγγελίες, περίεργες προειδοποιήσεις και γενικότερα ένα κλίμα ανεξήγητο. Για να τελειώνει οριστικά αυτό το ζήτημα, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η μονάδα αδρανοποίησης, που κόστισε 1.8 εκατ. ευρώ, είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που ασχολείται με το αντικείμενο και η λειτουργία της έρχεται να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη απόρριψη των ζωικών υποπροϊόντων, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας . Παράλληλα, πληροί τις πιο αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και μάλιστα δέχτηκε και κλιμάκιο κοινοτικών ελεγκτών απ’όπου απέσπασε πολύ θετικές κριτικές σε σχέση με την εικόνα της υπόλοιπης χώρας.»

Κατασκευάζουν νέο βιολογικό. Αιχμές για διάφορους

Σε ότι αφορά στην καταγγελία για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας απαντά: «Είναι ήδη γνωστό στην περιοχή, αλλά κυρίως  στις υπηρεσίες πως η εταιρία για την διαχείριση των λυμάτων, έχει ξεκινήσει νέα επένδυση, ύψους 0,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ενός τεράστιου υπερσύγχρονου βιολογικού καθαρισμού που δεν υπάρχει πουθενά στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη».  Συνεχίζει ρίχνοντας το γάντι σε άλλες δραστηριότητες για τις οποίες αφήνει αιχμές: «Αν κάποιοι απέκτησαν όψιμο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, θα έπρεπε να ξέρουν τη συμβολή μας στον τομέα αυτό αλλά πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να ενοχληθούν από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της γύρω περιοχής που εδώ και δεκαετίες,  δεν πληροί ούτε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας.»

Εκτιμήσεις για την υπόθεση.  Τι λέει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά και αρκετοί είναι αυτοί που επιχειρούν να εξηγήσουν την αντίδραση των κατοίκων. Μόνο εικασίες όμως μπορούν να γίνουν για μια περιοχή στην οποία έχει εστιαστεί το ενδιαφέρον μετά την δραστηριοποίηση της Αθωνικής Τεχνικής.  Εξάλλου, το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν είναι πρόσφατο πρόβλημα αλλά απασχολεί όλους τους κατοίκους εδώ και δεκαετίες.

Πάντως, οι πρώτες δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρίας υπονοούν μεθοδεύσεις εναντίον τους ενώ εμμέσως φαίνεται ότι επιρρίπτει ευθύνες στις γύρω κτηνοτροφικές μονάδες για το αν διαχειρίζονται τα ζωικά απόβλητα, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, ερωτηθείς για το αν οι πέριξ  μονάδες έχουν υποχρέωση να προωθούν στην αδρανοποίηση τα νεκρά ζώα και τα υπολείμματα της επεξεργασίας απαντά καυστικά: « Ναι, τέτοιου είδους υποχρέωση υπάρχει αλλά όχι απαραίτητα σε μας, πρέπει να καταλήγουν σε μια οποιαδήποτε μονάδα αδρανοποίησης. Σίγουρα όχι όμως σε χωματερές η σε λάκκους λυμάτων ολυμπιακών διαστάσεων.»

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αχιλλέας Σαχπατζίδης μιλώντας στο XanthiPress.gr επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του νέου βιολογικού καθαρισμού. Το ζήτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς οι ιδιοκτήτες της μονάδας ανοίγουν τη συζήτηση για το πρόβλημα σε όλη τη γύρω περιοχή , θεωρώντας ότι από την πλευρά τους σύντομα θα έχουνε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr