veis_asep

Γιατί καθυστερούν οι προσλήψεις νοσηλευτών σύμφωνα με το ΑΣΕΠ

23 Ιουνίου 201022:39

veis_asepΤις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται για προσλήψεις στο Δημόσιο, κυρίως σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γιώργος Βέης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού του ΑΣΕΠ για τον τελευταίο 1,5 χρόνο, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε ότι το Συμβούλιο προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες, ωστόσο, επισήμανε ότι για λόγους που ο ίδιος, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει, κάπου “κολλάνε”, δεν προχωράνε και χρονοτριβούν.

Όσον αφορά στο θέμα των 3.000 προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής ανέφερε ότι από πλευράς ΑΣΕΠ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκυρότητας τους, ενώ παραμένει να εξεταστούν μόνο ορισμένες ενστάσεις. “Από τα 100 άτομα που εγκρίνεται η πρόσληψη τους σε διάφορα νοσοκομεία, τα 40 δεν αποδέχονται, καθώς μπορεί να κάνει και ένα χρόνο η έγκριση του διορισμού τους και μέχρι τότε έχουν βρει αλλού δουλειά”, σημείωσε.

Ο Γιώργος Βέης τόνισε ότι για να μπορέσει η Αρχή να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση το ταχύτερο δυνατό, των κενών θέσεων των τεσσάρων συμβούλων που έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς και άλλων τριών των οποίων δεν θα ανανεωθεί η δεύτερη θητεία τους.

Κόντρα για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ένταση πυροδότησαν οι καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπετενιώτη σχετικά με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που δεν αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος εξώδικες διαμαρτυρίες, καθώς και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραλείψεις, παράνομες πράξεις και παιχνίδια μεγάλων συμφερόντων με ομήρους χιλιάδες ενδιαφερόμενου, έφερε ως παράδειγμα συγκεκριμένο Αγγλικό πανεπιστήμιο που ενώ από το 2001-2007 αναγνωριζόταν το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που κατέθετε ένα άτομο για να διοριστεί στο δημόσιο, τώρα το ΑΣΕΠ δεν το αποδέχεται. Επισήμανε, όμως, ότι  αναγνωρίζει το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας άλλου πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βέης τόνισε ότι “το ΑΣΕΠ δεν είναι αρμόδιο να καθορίσει όρους και προϋποθέσεις για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Επειδή δεχόμασταν πιέσεις και φτάσαμε σε ένα σημείο ακόμα και από φροντιστήρια να μας ζητάνε να αναγνωρίσουμε τα πτυχία γλωσσομάθειας που χορηγούσαν, ζητήσαμε από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει να οργανώσει αυτό το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Περάσανε χρόνια και το υπουργείο δεν έκανε τίποτα. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα πιστοποιητικό πέραν όσων ισχύουν βάσει του προεδρικού διατάγματος. Αυτό ισχύει από το 2007 που εκδόθηκε το ΠΔ μέχρι σήμερα. Πράγματι υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Δεν δέχομαι όμως ότι το ΑΣΕΠ έχει οποιαδήποτε σχέση. Έχουμε κρατήσει γερά. Πράγματι γίνεται μεγάλος καβγάς ποιος θα δώσει την πιστοποίηση γλωσσομάθειας. Ελπίζω σύντομα να λυθεί το πρόβλημα”.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr