Διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα

23 Ιουνίου 201007:28

petrelaio-eksorhksh-thumb-largeΔιαρροή πετρελαίου απειλεί με «καταστροφή» προστατευόμενη περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι διαρροή πετρελαίου στα ανοικτά της πόλης Χουργκάντα, στις Αιγυπτιακές ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλεί τεράστια ζημιά σε προστατευόμενες περιοχές, παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει περιοριστεί.

Η διαρροή εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ως σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτήν καμιά από τις εταιρίες που αντλούν αργό από την περιοχή.

Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα μια πηγή στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, ότι το 95% της πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε έχει «καθαριστεί» .

«Αυτό αληθεύει μόνο για τις περιοχές κοντά στα τουριστικά θέρετρα και στις ακτές. Το πρόβλημα εμμένει καθώς [η πετρελαιοκηλίδα] πλησιάζει τις βόρειες, προστατευόμενες περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας», αντέτεινε ο Αμρ Άλι, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας στη Χουργκάντα.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των Ερευνών, καθώς η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αιγύπτου συνέλεξε δείγματα από τις πλατφόρμες στην περιοχή και το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει ώστε να εξακριβώσει την πηγή» της διαρροής, είπε ο Άλι.

«Έχουν περάσει οκτώ ημέρες αφότου η διαρροή εντοπίστηκε για πρώτη φορά και ακόμα η πηγή δεν έχει καθοριστεί. Και καμιά εταιρεία δεν είχε την αξιοπρέπεια να δηλώσει ότι είναι υπεύθυνη», πρόσθεσε.

Ο Άλι είπε ακόμα ότι περιμένει μια εκτίμηση για το πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στις προστατευόμενες περιοχές, και προανήγγειλε ότι η οργάνωση της οποίας προεδρεύει θα αναλάβει νομική δράση κατά των υπευθύνων.

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο μεγάλη είναι η διαρροή αργού.

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η διαρροή ήταν «περιορισμένη» και ότι πλέον έχει σταματήσει -χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το σε ποιο βαθμό έπληξε τις ακτές.

Η εφημερίδα αλ Μάσρι αλ Γιουμ ανέφερε το Σάββατο ότι η κηλίδα είχε καλύψει 20 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών στη Χουργκάντα, πόλη που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Αίγυπτο.

Πηγή: Καθημερινή

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr