dhmos_stauroupolhs

Μήνυμα του Δήμου Σταυρούπολης για την Παγκ. Ημέρα Περιβάλλοντος

4 Ιουνίου 201008:35

dhmos_stauroupolhsΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ο Δήμος Σταυρούπολης στέλνει το παρακάτω μήνυμα στους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες του, μέσα από τα οργανωμένα του δίκτυα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μοιράζοντας επίσης στα σχολεία το ενημερωτικό cd ο πράσινος δήμος με θέματα και δράσης ανακύκλωσης του δήμου.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Στόχος εορτασμού της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος
για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας.

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τα μηνύματα SOS που εκπέμπει ο πλανήτης μας γιατί όλη αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή μας και

την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος.

Είναι καιρός για δράση.

Μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει εφαρμόζοντας απλές πρακτικές στην καθημερινή μας ζωή :

 1.Μη ξοδεύετε ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν είναι απαραίτητο.

(Π.χ κλείστε τα φώτα βγαίνοντας από το δωμάτιο)

 2.Αγοράστε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε και όχι όλα αυτά που κάποιοι  προσπαθούν να σας πείσουν ότι χρειάζεστε με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις χωματερές όλο και περισσότερα αγαθά τα οποία για να παραχθούν ξοδεύτηκε ενέργεια και πρώτες ύλες.

 3.Προσπαθήστε να αγοράζεται αγαθά με λιγότερες ή χάρτινες συσκευασίες  οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

 4.Διαχωρίστε τα απορρίμματα σας και ανακυκλώστε τα.

Θα διαπιστώσετε ότι αυτά που  είναι τελείως άχρηστα και δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν είναι ελάχιστα.

 5.Προμηθευτείτε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια σας ή χρησιμοποιήστε αυτές από βιοδιασπώμενο πλαστικό.

 6.Μην σπαταλάτε το νερό αφήνοντας την βρύση να τρέχει γιατί ήδη κάποιοι συνάνθρωποί μας το στερούνται. Χρησιμοποιήστε το νερό με την προσοχή που αξίζει σ’ ένα τόσο πολύτιμο αγαθό.

 7.Ξεκινήστε «κομποστοποίηση» είναι κάτι τόσο απλό όσο και αποτελεσματικό. Χρησιμοποιώντας τα περισσότερα οργανικά απορρίμματα σας έχετε σε λίγο καιρό ένα πολύ καλό λίπασμα για τα λουλούδια και τον κήπο σας. Μ’ αυτό τον τρόπο μειώνετε περίπου 40%-60% τα απορρίμματα που φθάνουν στις χωματερές.

 8.Μη σπαταλάτε αλόγιστα το χαρτί. Σκεφτείτε πόσες χιλιάδες δέντρα χρειάζονται  κάθε χρόνο για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας.

 9.Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και τοποθετήστε στους ειδικούς κάδους τις μπαταρίες που δεν χρειάζεστε πια.

10.Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο για να εξασφαλίσετε ζεστό νερό και περιορίστε την χρήση κλιματιστικού δροσίζοντας το σπίτι σας τις βραδινές ώρες που πέφτει η  θερμοκρασία.

 11.Αντικατάστησε τους συμβατικούς λαμπτήρες του σπιτιού σου με αυτούς χαμηλής κατανάλωσης έτσι θα έχετε μείωση στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 80%.

 12.Ανακύκλωσε τις παλιές ηλεκτρικές σου συσκευές.

 13.Βάλε το περπάτημα στη ζωή σου και μην χρησιμοποιείς αυτοκίνητο για τις κοντινές αποστάσεις. Έτσι κάνεις καλό στην υγεία σου, στην τσέπη σου και στο περιβάλλον.

 14.Χρησιμοποίησε βραστήρα για να ζεσταίνεις νερό και όχι το μάτι της κουζίνας που καταναλώνει διπλάσια σχεδόν ενέργεια για τον ίδιο σκοπό.

 15.Αγόρασε βιολογικά προϊόντα για την καλλιέργεια των οποίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα ή ακόμα καλύτερα αν μπορείς καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά έτσι κάνεις καλό στον εαυτό σου αλλά και στο περιβάλλον.

 Αυτά είναι μερικά από τα απλά πράγματα που μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή και να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα  στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση σε εμάς.

Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, εξάλλου είμαστε υποχρεωμένοι αφού μόνο εμείς από όλο το οικοσύστημα, είμαστε αυτοί που φέραμε τον πλανήτη μας σ’ αυτή την κατάσταση.” καταλήγει το μήνυμα του Δήμου Σταυρούπολης

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr