dimotiko_symvoulio

Οι εταιρίες του Δήμου στο μικροσκόπιο του Δημ. Συμβουλίου

26 Μαΐου 201016:50

dimotiko_symvoulioΤο ζήτημα της ΕΑΠΑΞ και της ΕΤΕΝΕΞ, των δύο εταιριών που έχουν γίνει επίκεντρο της κριτικής τον τελευταίο χρόνο, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Τρίτης. 

Το θέμα τους συζητήθηκε μετά από αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είχε ικανοποιηθεί από τις τελευταίες εξηγήσεις του Δημάρχου Ξάνθης στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετικές ερωτήσεις. Όπως ήταν λογικό το ζήτημα της λειτουργίας και της απομάκρυνσης από το σκοπό της σύστασής τους τέθηκε κατ επανάληψη από τους συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Αδιαφανείς προσλήψεις και μοριοδότηση
Εκτόςαπό την παρέκκλιση της λειτουργίας των δύο εταιριών από τους σκοπούς που περιγράφονται στο καταστατικό τους, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αδιαφανή και χωρίς κριτήρια τη μέθοδο με την οποία έχουν γίνει όλες οι προσλήψεις, για τις οποίες δεν έχουν παρασχεθεί ακριβή στοιχεία. Παράλληλα όμως επισημάνθηκε  η μοριοδότηση αυτής της προϋπηρεσίας σε όλες τις προσλήψεις που γίνονται από επιτροπές του Δήμου και επικυρώνονται από το ΑΣΕΠ, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το Συμβούλιο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως ανέφεραν τόσο ο Χρήστος Πούλιος όσο και ο Νίκος Ανταμπούφης.

Δήμαρχος Ξάνθης: Οι υπάλληλοι εξυπηρετούσαν ανάγκες του Δήμου
Ενημερώνοντας το σώμα ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης επεσήμανε ότι, εκτός της δεδηλωμένης βούλησης του Δήμου για απορρόφηση της ΕΤΕΝΕΞ από την ΕΑΠΑΞ, το Σχέδιο Καλλικράτης υποχρεώνει το Δήμο να τις συγχωνεύσει αμφότερες στην μοναδική επιχείρηση κοινωνικού χαρακτήρα που θα διατηρήσει στο μέλλον. Παράλληλα μετά και τη συνένωση με το Δήμο Σταυρούπολης επεσήμανε ότι πρέπει να μελετηθούν και οι εταιρίες που διαθέτει ο εκεί Δήμος τις οποίες επίσης πρέπει να απορροφήσει. Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που λειτούργησαν οι δύο εταιρίες και τις προσλήψεις που έγιναν, υποστήριξε ότι το προσωπικό εξυπηρετούσε ανάγκες συνολικά του Δήμου ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για την ΕΤΕΝΕΞ, επικαλούμενος την εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για την εταιρία.

Χ. Πούλιος: Αιχμές για Ελισσώ, πλαστογραφίες.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής Χρήστος Πούλιος ανέφερε ότι στην πορεία των τελευταίων ετών εμφανίζονται στις δύο εταιρίες διαρκώς τα ίδια πρόσωπα να εναλλάσσονται στις θέσεις Προέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων, Λογιστών, Μελών κλπ αναφερόμενος στους κυρίους Καλαϊτζή, Παπασταματίου, Δερέ και Τσέπελη που συμμετέχουν και στις δύο εταιρίες ενώ ταυτόχρονα, η ΕΤΕΝΕΞ συμβλήθηκε με την εταιρία Ελισσώ για τη μίσθωση του Ξενία, στην οποία  συμμετέχει ο Μανώλης Τσέπελης. Αναφέρθηκε επανειλημμένα στην εκτροπή των δύο εταιριών από το σκοπό τους που είναι στην περίπτωση της ΕΤΕΝΕΞ η εκμετάλλευση του ακινήτου του Ξενία και στην περίπτωση της ΕΑΠΑΞ η αναβάθμιση της Παλιάς Ξάνθης. Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο θέμα των οικονομικών ελέγχων στην ΕΤΕΝΕΞ τόνισε ότι υπάρχουν Οικονομολόγοι της Ξάνθης που διορίστηκαν ως ελεγκτές, οι υπογραφές τους εμφανίζονται σε φύλλα ελέγχου, αλλά οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ούτε την ύπαρξη της εταιρίας. Γενικότερα υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός προς τη δημοτική αρχή για το καθεστώς που επικράτησε όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους, εξυπηρετώντας ένα μηχανισμό της παράταξης της πλειοψηφίας.

Νίκος Ανταμπούφης: Ο Δήμος «σκληρός εργοδότης» που νοικιάζει εργαζομένους
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Ανταμπούφης  αναφέρθηκε στο θέμα της μίσθωσης του Ξενία και της σχέσης του Μανώλη Τσέπελη σημειώνοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν γνώριζε για το γεγονός ότι ενέκρινε τη σύμβαση ενώ επεσήμανε ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν προβλέπεται από τη σύμβαση. Παράλληλα σημείωσε ότι η προσέγγιση του θέματος των προσλήψεων στην ΕΤΕΝΕΞ όταν αυτές ανακαλύφθηκαν από το Συμβούλιο, δεν ήταν έντιμη και δεν δικαιολογείται πολιτικά. Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «όποτε θέλει η δημοτική αρχή οι δύο εταιρίες ανήκουν στο Δήμο και στους δημότες, όμως μόλις η αντιπολίτευσης ζητά έλεγχο, τότε ο Δήμος επικαλείται το γεγονός ότι είναι Α.Ε», προσθέτοντας ότι ποτέ δεν λειτούργησαν ούτε ως εταιρίες του Δήμου, ούτε ως ανώνυμες εταιρίες. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή του με τον τρόπο λετιουργίας της ΕΑΠΑΞ επισημαίνοντας ότι ο Δήμο εμφανίζεται σαν ένας σκληρός εργοδότης που έχει υπό την ομηρία του εργαζομένους τους οποίους «ενοικιάζει» σε νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Χασάν Μαλκότς: «Κατάλαβα γιατί λέγονται αμαρτωλές»
Ο Χασάν Μαλκότς σημείωσε, τέλος, ότι όσα χρόνια συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε αντιληφθεί το πραγματικό αντικείμενο των δύο εταιριών, όμως τώρα στο τέλος της τετραετίας αντιλαμβάνεται ότι δικαίως χαρακτηρίζονται «αμαρτωλές».

Θαν. Ξυνιδης: «Η ΕΑΠΑΞ να κλείσει με ένα συγνώμη»
Ανάμεσα στις άλλες επισημάνσεις του ο Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε ότι το γεγονός πως οι δύο αυτές εταιρίες, κύρια η ΕΑΠΑΞ, παρουσιάζουν κάποια μορφή εσόδων «δεν σημαίνει ότι τα κάνουμε ότι θέλουμε. Το ότι είναι Α.Ε. δεν σημαίνει ότι τα χρήματα που κερδίζουν δεν ανήκουν στον ξανθιώτικο λαό» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με βάση όσα λέει ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις οι εταιρίες χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ. Πρόσθεσε, δε, ότι πρώτος ο Μιχάλης Στυλιανίδης την είχε χαρακτηρίσει αμαρτωλή. Σε ότι αφορά στην  ΕΤΕΝΕΞ σημείωσε ότι με τον τρόπο που λειτούργησε είναι απαίτηση να κλείσει «με ένα συγνώμη» προς τους δημότες.

Αλ. Κυριακίδης: «Πολυεργαλείο η ΕΑΠΑΞ»
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος από το νέο Πρόεδρο της ΕΑΠΑΞ Αλ. Κυριακίδη και την «ανάκριση» στην οποία τον υπέβαλλε ο Θανάσης Ξυνίδης έγινε γνωστό ότι η εταιρία έχει να λαμβάνει ποσό που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και αφορά σε αναπτυξιακά προγράμματα που της ανατέθηκαν από το Δήμο Πιερέων Καβάλας από το 2002 που οφείλει 160.000 ευρώ, από το Δήμο Αβδήρων που οφείλει 60.000 ευρώ και από το Δήμο Μύκης που οφείλει 18.000 ευρώ. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι εκπρόσωποι των υπολοίπων μετόχων της εταιρίας (Μητρόπολη. ΔΠΘ, Επιμελητήριο κλπ) δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ενώ είχε έντονο διάλογο με τη Μπέτυ Πατσίδου για διαδικαστικά ζητήματα καθώς και την περιορισμένη παροχή στοιχείων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr