Ταχεία αποκλιμάκωση ενοικίων

25 Μαΐου 201022:00

emporika_enoikiaΤα πάνω κάτω αναμένεται να επιφέρει στα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων

η πρόσφατη τροπολογία για τις μισθώσεις, καθώς, όπως επισημαίνουν οι φορείς της αγοράς, ναι μεν θα γίνουν περισσότερο ελαστικές, προς διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων, μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών, αλλά από την άλλη πλευρά, η αποκλιμάκωση του ύψους των ενοικίων αναμένεται να είναι αρκετά «βίαιη». Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται να υπάρξουν και οι πρώτες σχετικές εξελίξεις, καθώς όπως έγινε γνωστό, μεσούσης της εβδομάδας, η ισχύς της τροπολογίας είναι αναδρομική.

Εν ολίγοις, μισθωτήρια συμβόλαια που υπογράφηκαν πριν από κάποιους μήνες και οδεύουν προς τη συμπλήρωση 12 μηνών διάρκειας, θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, με βάση το δικαίωμα που χορηγεί η τροπολογία στην αποδέσμευση του ενοικιαστή μόλις από τον πρώτο χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, ορκωτό εκτιμητή και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), το μέγεθος της υποχώρησης των ενοικίων θα εξαρτηθεί από τη χρήση του κάθε ακινήτου (γραφείο, ή κατάστημα) και το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Ο ίδιος εκτιμά ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις θα δεχθούν τα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές και παράπλευρους των κεντρικών εμπορικούς δρόμους.

Μετά τη ρύθμιση αυτή, είναι σαφές κατά τον κ. Χαραλαμπόπουλο, ότι θα πρέπει να μειωθούν και οι αντικειμενικές αξίες, σε σημεία που ήδη αυτές είναι πλέον υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές. Αυτό αφορά παλιά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, όπου εφαρμόζονται λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.

Πηγή:portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr