1137163_b

Η πτώση του ευρώ απογειώνει τον χρυσό

16 Μαΐου 201022:00

1137163_bΜε το ευρώ να συνεχίζει την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου -την Παρασκευή βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών-

έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι ότι το ενιαίο νόμισμα ίσως χάσει την υπόστασή του ως αποθεματικού στα διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο χρυσός έχει απογειωθεί – την Παρασκευή σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, η αγοραστική φρενίτιδα για τον χρυσό πυροδοτεί το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο στην αξία του πολύτιμου μετάλλου. Την Παρασκευή σκαρφάλωσε στα υψηλότερα νομισματικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 1.249,40 δολάρια την ουγκιά. Μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, η τιμή του χρυσού σε ευρώ έκανε νέο ρεκόρ, στα 998,82 ευρώ.

Ο φόβος που εκφράζεται είναι μήπως η κίνηση ορισμένων κεντρικών τραπεζών να ανταλλάξουν τα ευρώ που διαθέτουν στα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα με ράβδους χρυσού σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας τάσης. Αν δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες εκτιμήσουν ότι η κίνηση αυτή προσφέρει χαμηλότερο κίνδυνο από τα κρατικά ομόλογα του ευρώ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι ο μηχανισμός στήριξης και το τεράστιο πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ θα σταματήσει τις «επιθέσεις των κερδοσκόπων κατά του ευρώ», ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά μία εβδομάδα μετά η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Αιτία, η πλέον επικίνδυνη κρίση που έχει πλήξει το ενιαίο νόμισμα από τις 4 Ιανουαρίου του 1999 που έκανε το ντεμπούτο του στις αγορές, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία όσο πάει και επιδεινώνεται, απειλώντας ευθέως την αξιοπιστία του ευρώ και τρέποντας σε φυγή τους σοβαρούς μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Την Παρασκευή το ευρώ έπεσε στα 1,2366 δολάρια, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από τα 1,2510 δολάρια που ήταν πριν από την απόφαση των Ευρωπαίων για το οικονομικό πακέτο διάσωσης την οποία έλαβαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αν και ένα ασθενές ευρώ είναι επιθυμητό στους πολιτικούς ηγέτες της ζώνης του ευρώ επειδή λειτουργεί ως ατμομηχανή του εξαγωγικού τομέα και παρέχει τεράστια βοήθεια στη χώρα μας και στις άλλες καταχρεωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και τα καλπάζοντα χρέη.

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι η σοβαρή κρίση του δημόσιου χρέους στη ευρωζώνη πλήττει την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος. Η αυξανόμενη αξιοπιστία του ευρώ στα 11 χρόνια της ζωής του ήταν ο κυριότερος παράγοντας που είχε προσελκύσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και είχε καταστήσει το κοινό νόμισμα το πιο δημοφιλές, μετά το δολάριο, νόμισμα στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου.

Τώρα όμως οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο ευρώ και στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Οι κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign wealth funds), που ήταν για χρόνια σταθεροί αγοραστές του ευρώ και των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, εξαφανίστηκαν. Αλλά εκτός από τους βραχυπρόθεσμους κερδοσκόπους, οι ενέργειες των μακροπρόθεσμων επενδυτών είναι αυτές που θα υπαγορεύσουν την κατεύθυνση του ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το ευρώ θα πέσει στο 1 προς 1 με το δολάριο ως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2011, καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα εγκαταλείπουν την ευρωζώνη και θα υπονομεύεται η υπόσταση του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών.

Newsroom ΔΟΛ & www.in.gr/news

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr