Γιορτές Νεολαίας ΄Β Μέρος

5 Μαΐου 201022:00

neoleas«Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που ο Δήμος Ξάνθης, θεσμοθέτησε τις Γιορτές Νεολαίας.

 

Ένας οργανωμένος θεσμός ο οποίος κατάφερε και δίνει το πολιτιστικό στίγμα των κατοίκων της πόλης μας από τους μικρούς που συμμετέχουν ως τους μεγάλους που βοηθούν και παρακολουθούν.

Στα χρόνια αυτά η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης σε συνεργασία με τις μαθητικές κοινότητες, τους συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους φορείς που δραστηριοποιούνται οι μαθητές, οι φοιτητές, αλλά και μεμονωμένοι νέοι που δημιουργούν, προτείνουν και συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας, οργάνωσε το πλαίσιο της παρουσίασης πολλών και ποικίλων δράσεων.

Οι νέοι της πόλης μας όλο αυτό το διάστημα των εκδηλώσεων μας προτείνουν και μας ενημερώνουν για τον τρόπο σκέψης τους και γενικά γι’ αυτά που τους αρέσουν και τους απασχολούν.

Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι δουλειές, οι σκέψεις, οι αντιδράσεις και οι προτάσεις των νέων της πόλης σ’ ένα πολιτισμένο κλίμα.

Στον εορτασμό αυτό τους δίδεται η δυνατότητα να αποτελέσουν ταυτόχρονα τους πρωταγωνιστές και στην σκηνή και στο ακροατήριο.

Ελάτε να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Νεολαίας μας. Καλή επιτυχία.»

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Ξ.

Εμμανουήλ Ι. Φανουράκης

 

Πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

11.00 Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης οργανώνουν την εκδήλωση:

«Τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά»

Μικροί μαθητές θα δημιουργήσουν έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά με τη βοήθεια των δασκάλων τους και την επιμέλεια του εικαστικού Θάνου Μαυρουδή

Η (trash art) είναι ένα νέο κίνημα στην τέχνη που χρησιμοποιεί άχρηστα αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε έργα σύγχρονης τέχνης. Μέσα από μαθήματα που οργανώθηκαν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έμαθαν νέες τεχνικές που ξεφεύγουν από την κλασική αντιμετώπιση του σχεδίου και της ζωγραφικής. Μυήθηκαν στα μυστικά της κατεργασίας μετάλλων και ξύλου και σε πρακτικές γλυπτικής. Μέσα από την οπτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας αναδείχθηκε η εικαστική-περιβαλλοντική αντίληψη για την χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

09.00  – 12.00 Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Πεζόδρομος Δαγκλή

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μαθητές από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος παρουσιάζουν τις δραστηριότητες και τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποίησαν στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Ο πεζόδρομος θα πλημμυρίσει με φωνές, τραγούδια παιχνίδια, ζωγραφιές και χρώματα σε μια γιορτή για τη φύση και τα παιδιά.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

18.30

1ο 24/θ Μ/κο Δημοτικό Σχολείο σε σύμπραξη με το 4/θ Μ/κο

Δημοτικό Σχολείο Σημάντρων

Θεατρικό δρώμενο «Μπορούμε να σώσουμε τη λίμνη Βιστωνίδα. Θέλουμε;»

Το 1ο 24/θ Μ/κο Δημοτικό Σχολείο σε σύμπραξη με το 4/θ Μ/κο Δημοτικό Σχολείο Σημάντρων θα σας παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο «Μπορούμε να σώσουμε τη λίμνη Βιστωνίδα. Θέλουμε;». Τα παιδιά δίνουν το οικολογικό μήνυμά τους μεταδίδοντας την αγωνία για το μέλλον των υγρότοπων και των απειλούμενων ειδών των υδρόβιων πουλιών, προσπαθώντας να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις των μεγάλων.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20.00 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μουσική Προπαιδεία και Πλήκτρα για παιδιά από 3,5 ετών με ειδικά εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό από βιβλία και κασέτες που δεν υπάρχουν στο εμπόριο.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20.00 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σχολή Πιάνου,  Αρμονίου, Κιθάρας,  Ακορντεόν,  Μπουζουκιού,  Κρουστών, Μπάσου,  Ανώτερων Θεωρητικών.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

19.00 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Παρουσίαση Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο χρόνο που πέρασε. Η υγιεινή διατροφή, ο μεσογειακός τρόπος ζωής και η Ελιά ως βασικό αγαθό της ζωής μας θα προβληθούν μέσα από εκδόσεις, βιντεοπροβολές, θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκτελέσεις, εικαστικές δημιουργίες και γευστικές απολαύσεις. Παίρνουν μέρος και παρουσιάζουν οι μαθητές των τάξεων Γ΄ , Δ΄ και ΣΤ.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19.00

Παιδικός Σταθμός ‘αερόστατο’

Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού ‘αερόστατο’, γνωρίζουν έναν περίεργο, αστείο και διαφορετικό ψαράκι, τον ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗ και τον ακολουθούν στις περιπέτειες του στο μαγικό κόσμο του βυθού.

Μια παράσταση βασισμένη στα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και σε μουσική της Δέσποινας Μπογδάνη  Σουγιουλ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19.00 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Γιορτή για την λήξη της σχολικής περιόδου 2009-2010

Σε μια εκδήλωση πλημμυρισμένη από θέατρο, χορό, μουσική και τραγούδι, οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης αποχαιρετούν την σχολική χρονιά 2009-2010.

Θεατρικό: Πλούτος

Ο Θεός της ευημερίας, ο Θεός που μοιράζει απλόχερα τα αγαθά στους ανθρώπους! Όλοι τον καλούν στο σπίτι τους όμως αυτός είναι τυφλός και χωρίς να το θέλει πηγαίνει συνήθως στα σπίτια των άδικων ανθρώπων…Θα είναι πάντα έτσι ή τελικά θα βρει το φως του;

Ελάτε να διασκεδάσουμε παρέα με τον Αριστοφάνη που κατάφερε να είναι ακόμα και στην εποχή μας επίκαιρος!

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19.00 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

«Το Γαϊτανάκι της Ξάνθης»

Οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης, θα παρουσιάσουν μια ιστορική αναδρομή στις πέντε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες

Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι, Πομάκοι, που συνθέτουν το μωσαϊκό του πληθυσμού του τόπου μας με ιδιαίτερη αναφορά στη παραδοσιακή τους φορεσιά, στη μουσική τους, στα μουσικά τους όργανα, στους χορούς και τα τραγούδια τους.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΞΙΟΝ

19.30  20:30 Aίθουσα εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων

«Γοργόνες και Μάγκες»

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ θα παρουσιάσουν την κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Γοργόνες και Μάγκες»

 

20:30  22:00  Aίθουσα εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων

«Η Θεία από το Σικάγο»

Οι μαθητές της Α & Β Λυκείου των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ θα παρουσιάσουν την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Η θεία από το Σικάγο»

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΞΙΟΝ

20.00 Aίθουσα εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων

Μουσική παράσταση «Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι»

Πιστεύω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας

εκφράζει εκ βαθέων, κι όχι σ’ αυτό που κολακεύει τις

επιπόλαιες και βιαίως αποκτηθείσες συνήθειές μας.

Μάνος Χατζιδάκις

Οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ, παρουσιάζουν μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο μας συνθέτη.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

12.00 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Βρεφικός-Παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο

2ο χιλ. Ξάνθης-Καβάλας, Εύμοιρο

«Παιχνίδια ΟΙΚΟλογίας»

Παρέα με τους ήρωες από τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Βασιλικής Νίκα από τη σειρά ΟΙΚΟλογήματα παίζουμε παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά και τους μεγάλους να αναλάβουν δράση και να αλλάξουν συνήθειες. Θα βάλουμε τα σκουπίδια από την ουρά της γοργόνας στο σωστό κάδο; Θα βοηθήσουμε τον κότσυφα να σώσει το δάσος! Θα βρούμε τι κάνει καλό και τι κακό στη Μεσόγειο! Θα βοηθήσουμε το Αστροπελέκι να βρει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Θα ανακαλύψουμε πως οι μεγάλοι μπορούν να μην καταστρέφουν τον πλανήτη που ανήκει στα παιδιά! Στα παιχνίδια θα μας συνοδεύσουν τα τραγούδια της σειράς σε μουσική Κώστα Θωμαΐδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρεφικό-Παιδικό σταθμό, Νηπιαγωγείο ”Παιδική Πολιτεία”.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

10.00 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης  Αίθουσα εκδηλώσεων

Θεατρική παράσταση «Η θυσία  της  Ιφιγένειας»

Οι  μαθητές  της Γ τάξης του 2ου  Δημοτικού  Σχολείου Ξάνθης  με τη  βοήθεια  της δασκάλας τους κ. Κόντα Αλεξάνδρας,  παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση: ‘Η θυσία  της  Ιφιγένειας’,  σε διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη  ‘Ιφιγένεια  εν  Αυλίδι’.

Το θαύμα της θεάς έγινε…Τα  ελληνικά όνειρα είναι τα ίδια σαν πάντα , σαν τα σημερινά, σαν τα προηγούμενα της ελληνικής ιστορίας. Και η αυθόρμητη θυσία της κόρης για τη σωτηρία της ελληνικής τιμής, είχε ένα αφάνταστο μεγαλείο, που είχαν, έχουν και θα έχουν όλες οι ελληνικές θυσίες για την ευτυχία του τόπου.

 

19.00 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

«Καλό καλοκαίρι»

Γιορτή Αποφοίτησης τελειοφοίτων με τίτλο “Καλό Καλοκαίρι”, η οποία περιλαμβάνει θεατρικά, μουσικοχορευτικά δρώμενα και παιχνίδια.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων

και τον αύλειο χώρο του Σχολείου.

 

ΤΡΙΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

08.45 8ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

«Καλοκαίρι μου μυρίζει»

Θεατρικό παιχνίδι από την Α΄

Θαλασσογραφία-Τραγούδια από την Δ΄

Ο Γαργαλιστής-Θεατρικό από την Ε΄ 1

Μια Αστεία ταινία-Θεατρικό από την Ε΄ 2

Χοροθέατρο

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση έργων τέχνης της ΣΤ΄.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20.30 Σχολή μπαλέτου και χορού «Μαρία Λάμπρου»

«Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας»

Η σχολή μπαλέτου και χορού «Μαρία Λάμπρου» συμμετέχει στις γιορτές νεολαίας, με τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριές της. Το έργο που παρουσιάζουν είναι ένα χορόδραμα σε διασκευή του έργου του μεγάλου μας παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά «Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας». Οι μικροί χορευτές και χορεύτριες μέσα από το χορό και την κίνηση θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τα μηνύματα του παραμυθιού και να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20.30 Σχολή μπαλέτου και χορού «Μαρία Λάμπρου»

«Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας»

Η σχολή μπαλέτου και χορού «Μαρία Λάμπρου» συμμετέχει στις γιορτές νεολαίας, με τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριές της. Το έργο που παρουσιάζουν είναι ένα χορόδραμα σε διασκευή του έργου του μεγάλου μας παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά «Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας». Οι μικροί χορευτές και χορεύτριες μέσα από το χορό και την κίνηση θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τα μηνύματα του παραμυθιού και να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες.

 

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

11.00 Γυμνάσιο Γενησέας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  TO (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΝΗΣΕΑΣ

ΘΕΜΑ 1ο : «Σεργιάνι στο κτήμα «ΕΕΕΕΚ Γενησέας»

Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Γενησέας γνωρίζουν το αμπέλι και όλα όσα το συνδέουν με την ελληνική παράδοση! Παρουσιάζουν φυτά από διάφορες ποικιλίες αμπελιού που δημιούργησαν, φρόντισαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι, πειραματίζονται και προτείνουν συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που έχουν ως πρώτες ύλες το σταφύλι το μούστο και το κρασί, ενώ φιλοτεχνούν ετικέτες για τα μπουκάλια κρασιού κατά τη διαδικασία της εμφιάλωσης.

ΘΕΜΑ 2ο: «Ανακύκλωση. Κύκλος είναι και γυρίζει και μορφή άλλη χαρίζει»

Ανακυκλώνουμε χαρτί μέταλλο πλαστικό και φυτικά υπολείμματα. Δεν τα κάνουμε σκουπίδια να τα στείλουμε σε σκουπιδότοπο αλλά τα αλλάζουμε μορφή και τα δίνουμε ζωή. Από χαρτί μέταλλο και πλαστικό φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες μπάλες, αποκριάτικες μάσκες, ράβδους βροχής, ρομπότ και κορύνες για bowling.

Παράλληλα, με φλούδες από τα φρούτα που τρώμε και με άλλα φυτικά υπολείμματα κάνουμε λίπασμα για τα λουλούδια μας και εμπλουτίζουμε τα σπορεία και τις γλάστρες μας.

Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης

Υπεύθυνη Παρασκευή Γεωργαντά

 

Παρουσίαση προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο:

«Τσιγάρο όχι ευχαριστώ. Αγαπώ και νοιάζομαι για τον εαυτό μου»

Το τσιγάρο δεν κάνει διακρίσεις. Πολλοί έφηβοι των Γυμνασίων αλλά και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας μπαίνουν στον πειρασμό να καπνίσουν ένα ή περισσότερα τσιγάρα. Ενημερωνόμαστε για να ευαισθητοποιηθούμε ώστε  να αποφασίσουμε: Τσιγάρο όχι ευχαριστώ.

Συντονίστρια: Αραμπατζή Αγγελική.

Αγωγή Υγείας Δ/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης

Υπεύθυνη Ιφιγένεια Χρυσογέλου

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου

Παγκόσμια Ημέρα SK8  Παγκόσμια ημέρα μουσικής  Μεγαλύτερη μέρα του κόσμου  Ισημερία

Το κατάστημα XRTC σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης διοργανώνουν για 6η χρονιά διαγωνισμούς SK8  BMX – FINGERSK8 FREESTYLEFOOTBALL  TECKTONIKDANCE SHOW  GRAFFITI – LIVE BANDS  DJ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr