Η μεσογειακή φώκια απειλείται με εξαφάνιση

9 Μαΐου 201022:00

mediterranean-seal-in-dangerΗ μεσογειακή φώκια κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα

 

σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» όπως αναφέρει και το econews.gr

Ήδη από τις αρχές του χρόνου, 5 φώκιες εκβράστηκαν νεκρές σε Ερμιόνη, Αλόννησο, Κω, Σάμο και Άνδρο, γεγονός που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Το Αρχιπέλαγος κρούει το κώδωνα του κινδύνου γαι την οριστική εξαφάνιση του είδους.

Ο Γιάννης Κουτελίδας από το Αρχιπέλαγος δήλωσε ότι «Στις 15 Απριλίου εκβράστηκε νεκρή μία μεσογειακή φώκια, στη Σάμο, η οποία σκοτώθηκε- σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νεκροψία – από παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα και χθες, στην Κω, προστέθηκε άλλη μία νεκρή φώκια στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός της φώκιας μειώνεται ανησυχητικά, λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για περιστατικά που αποτελούν το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται στη Σάμο, στους Φούρνους και σε αρκετές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού. Η παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί κοινό μυστικό, επισήμανε ο ίδιος.

Παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr