derviseroglou

Νικητής ο Ντερβίς Ερόγλου στα Κατεχόμενα

19 Απριλίου 201017:05

derviseroglouΟ μέχρι τώρα πρωθυπουργός του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Ντερβίς Έρογλου

κέρδισε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις “προεδρικές εκλογές”.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Ντερβίς Ερογλου εξασφάλισε 50,37% και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,84% όπως αναφέρει το ΑΜΕΑ

Υπεύθυνος της επιτροπής “εκλογών”, δήλωσε ότι απομένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι από μερικές μόνο κάλπες, αλλά δεν προβλέπεται ανατροπή του αποτελέσματος.

Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Έρογλου δήλωσε ευτυχής για την εκλογή του. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία και τόνισε ότι: “οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο”. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με βάση το όραμα του για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα αυτό “είναι σεβαστό”.

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην επικράτηση του Ν. Έρογλου συνέβαλε η πλειοψηφία από τους Τούρκους εποίκους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα ψήφου. Επίσης, επισημαίνεται ότι τον Ν. Έρογλου υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς και το Δημοκρατικό Κόμμα του γιου του, Σερντάρ και ότι ο Ταλάτ ( 42,85%) ηττήθηκε, παρά τη σαφή προτίμηση του διεθνούς παράγοντα και την έμμεση στήριξη της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη διαιρεμένη νήσο ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις σημερινές “εκλογές” στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ είπε ότι θα επιδιώξει μια λύση για την Κύπρο έως το τέλος του 2010.

Αρνητική εξέλιξη λέει η Λευκωσία
Ως αρνητική εξέλιξη δεδομένων των θέσεων του στο κυπριακό εκτιμά η Λευκωσία την επικράτηση του Ντερβίς Έρογλου στις “εκλογές” στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι για την Κυπριακή κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό που προέχει είναι μέσα σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού “να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω με δεδομένο ότι ο κύριος Ντ. Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας”.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Έρογλου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Έχει όμως, σημείωσε, τεράστια σημασία, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στην βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με στόχο την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με πολλή υπομονή και προσοχή, πρόσθεσε, θα δούμε πως θα χειριστούμε τα πράγματα.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr