Η πράσινη ανάπτυξη στον πάγο!

18 Απριλίου 201012:50

prasinh_anaptyjh_oxiΑκυρώνονται οι ελπίδες εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια για εκατομμύρια πολίτες, αφού το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στην ουσία ‘τιμωρεί’ αντί να επιβραβεύει τις σχετικές δαπάνες.

 

Οι υποσχέσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, μπαίνουν στον πάγο με το Φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σύμφωνα με την greenpeace.gr

Τα ελληνικά νοικοκυριά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δυστυχώς θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν ένα αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για ψύξη και θέρμανση, αφού οι προτεινόμενες επιστροφές φόρου για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας κρίνονται αναποτελεσματικές. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά σπίτια είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην Ευρώπη, κάτι που αποδεικνύεται και με επίσημα στοιχεία.

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, απαιτούν ολοκληρωμένα μέτρα και πολιτικές για την από κοινού αντιμετώπισή τους. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια ευκαιρία να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας και ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Δυστυχώς, το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει επιστροφή φόρου μόλις 10% και μάλιστα με πλαφόν τα €600, για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ανεπαρκής και δεν προάγει την πράσινη ανάπτυξη. Σαν αυτό να μην ήταν από μόνο του αρκετά υπονομευτικό για την πράσινη ανάπτυξη, όσοι πολίτες επιθυμούν να διεκδικήσουν την επιστροφή φόρου θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιήσουν ενεργειακή επιθεώρηση. Με άλλα λόγια, όχι μόνο το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης θα μειώνει (ή και θα ακυρώνει εντελώς) τα μικρά οφέλη της πενιχρής επιστροφής φόρου, αλλά επίσης ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εμπλακεί σε μία διαδικασία που θα δημιουργήσει σημαντικές και μεγάλες καθυστερήσεις.

Εν ολίγοις, με τη συγκεκριμένη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, αποθαρρύνονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το να επιλέξουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, η κυβέρνηση σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων (όπως π.χ. αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ). Ωστόσο, αυτά έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια (δεν παρέχουν σταθερές βάσεις ανάπτυξης) και επαρκούν για την αναβάθμιση μόλις μερικών χιλιάδων κτιρίων (10-20.000 κτίρια). Αφήνουν δηλαδή εκτός νυμφώνος τουλάχιστον 3.900.000 κατοικίες στη χώρα μας που είναι χτισμένες πριν τη δεκαετία του 1980 και δε διαθέτουν καν θερμομόνωση.

Αντί αυτού, ένα πιο δίκαιο μέτρο επιστροφής φόρου 20% (όπως υπήρχε στην αρχική έκδοση του φορολογικού νομοσχεδίου) όχι μόνο απευθύνεται στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαμένουν σε ενεργοβόρα κτίρια, αλλά έχει μηδενική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ουσιαστικά επιβραβεύει δραστηριότητες που δε θα πραγματοποιηθούν χωρίς ένα ολοκληρωμένο και σταθερό μέτρο ανάπτυξης της αγοράς. Η σταδιακή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 145.000 θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για την πράσινη ανάπτυξη ή μια δικαιολογία για να μπουν οι προεκλογικές εξαγγελίες στον πάγο. Ένα γενναίο φορολογικό κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια δε θα κόστιζε τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στο περιβάλλον, στην πράσινη ανάπτυξη και στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες σε αυτήν τη δύσκολη εποχή’

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr