Ημιυπαίθριοι

9 Απριλίου 201022:00

condo2_225xΑπό 900 μέχρι και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και των υπογείων που άλλαξαν χρήση.

Η ολοκληρωμένη ρύθμιση δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και προς διευκρίνιση μένουν επιμέρους θέματα όπως το αν τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά και με έκπτωση όπως θέλει και η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Η ρύθμιση κινείται κοντά σε αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης με περισσότερες ελαφρύνσεις για τα μικρότερα ακίνητα σε φθηνές περιοχές, πλην όμως αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά αφού αυτός που καλείται να «πληρώσει το μάρμαρο» είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας ή αλλιώς ο ιδιοκτήτης και για την ακρίβεια, ο τελευταίος ιδιοκτήτης!

Αυτοί που διέφυγαν τη φορολόγηση επιβραβεύονται
Αυτό που δεν κατάφερε να καλύψει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στον σημερινό ιδιοκτήτη, οι ημιυπαίθριοι εκτός από μερικά παραπάνω τετραγωνικά στον αγοραστή, προσέφεραν ζεστό και αφορολόγητο μαύρο χρήμα στους κατασκευαστές.
Αυτοί, ενώ πωλούσαν με κανονικές τιμές τετραγωνικού μέτρου τους παράνομους χώρους, είχαν αγοράσει αντιπαροχή το οικόπεδο αποζημιώνοντας τον πωλητή βάσει των επίσημων και νόμιμων τετραγωνικών που μπορούσαν να χτίσουν.

(Μάλιστα, ειδικά από το 2005 και μετά, οι περισσότεροι κατασκευαστές αφού έχτιζαν, έκλειναν και εισέπρατταν το αντίτιμο για τους ημιυπαίθριους, ανάγκαζαν τους αγοραστές να υπογράφουν και υπεύθυνη δήλωση ότι το κλείσιμο του ημιυπαιθρίου είχε γίνει από τον αγοραστή!)

Τι έγινε αυτό το μαύρο χρήμα; Είναι τόσο δύσκολο να ανακαλυφθεί; Σίγουρα όχι! Αρκεί μία έρευνα στα συμβόλαια αγοραπωλησιών από το 1985 μέχρι και το 2009 για να καταλάβει η πολιτεία το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Αυτοί που πλήρωσαν …καλούνται να ξαναπληρώσουν
Από την άλλη πλευρά, ο τελευταίος κρίκος της …τροφικής αλυσίδας, ο απλός φορολογούμενος, δεν μπορεί να κρυφτεί. Αγόρασε ακριβότερα το ακίνητο, πληρώνοντας στον κατασκευαστή λεφτά κάτω από το τραπέζι για τον ημιυπαίθριο.

Πλήρωσε ακριβά την μεταβίβαση στην εφορία γιατί πίστεψε στην εγκύκλιο της Νέας Δημοκρατίας που έλεγε να δηλώνεις (και να πληρώνεις) κανονικά ημιυπαίθριους και υπόγεια, σαν κύρια χρήση, ώστε να είσαι υπόλογος μόνο στην πολεοδομία και όχι στην εφορία.

Τέλος, οι πιο άτυχοι, που έσπευσαν να ενταχθούν και στην ρύθμιση Σουφλιά, έχασαν τα περισσότερα χρήματα αφού η σημερινή τακτοποίηση των ημιυπαίθριων αναφέρει ότι τα δύο ποσά συμψηφίζονται αλλά αν το πρόστιμο με την νέα ρύθμιση είναι χαμηλότερο …δεν επιστρέφεται η διαφορά!

Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε με τα νέα μέτρα, αν και θεωρούμε ότι στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση ελάχιστα νοικοκυριά θα αντέξουν το βάρος.
Θα θέλαμε όμως για μία φορά στη χώρα αυτή να μην ενοχοποιείται μόνο ο πιο εύκολος στόχος.
Η πολιτεία, που στο κάτω-κάτω εισήγαγε και διατήρησε τη δημιουργία ημιυπαίθριων ενώ γνώριζε το αλαλούμ των παρανομιών, να βάλει στο στόχαστρο και τους «ενδιάμεσους» που πρακτικά της έχουν «φάει» και περισσότερα χρήματα!

Πηγή:www.isotimia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr