Καταδίκη του κόκκινου τόνου σε εξαφάνιση!

7 Απριλίου 201022:00

kokkinos_tonosΔυσοίωνο φαίνεται πια το μέλλον του κόκκινου τόνου, καθώς οι κυβερνήσεις που βρέθηκαν στη συνάντηση της CITES* στο Κατάρ

αποφάσισαν ότι η βιομηχανία σούσι είναι πιο σημαντική από το μέλλον του. Το σημαντικό αυτό ψάρι κινδυνεύει άμεσα αφού η τύχη του εγκαταλείπεται πάλι στα χέρια της αποτυχημένης ICCAT.

Με τα αποθέματα του τόνου να έχουν εξαντληθεί λόγω της υπερεκμετάλλευσης από την αλιευτική βιομηχανία και τη διαχρονική αποτυχία της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού) να προστατεύσει το ψάρι αυτό, η τελευταία ελπίδα είχε εναποτεθεί στη δυνατότητα απαγόρευσης του εμπορίου του από τη Σύμβαση CITES. Συγκεκριμένα, οι χώρες μέλη είχαν κληθεί να συζητήσουν πάνω σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις: η μια προερχόταν από το Πριγκιπάτο του Μονακό και καλούσε τη Σύμβαση για την ένταξη του τόνου στο Παράρτημα Ι, ενώ η άλλη προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της υποστήριζε το ίδιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις. Ο χαρακτηρισμός του κόκκινου τόνου σε απειλούμενο είδος κάτω από το Παράρτημα Ι, θα σήμαινε την απαγόρευση της εμπορίας του διεθνώς και κατά συνέπεια της αλιείας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, πιέστηκαν να ψηφίσουν νωρίτερα και βεβιασμένα στο ζήτημα του τόνου, μετά από ειδική εισήγηση της Λιβύης. Και οι δύο προτάσεις για την ένταξη του είδους αυτού στο παράρτημα Ι απορρίφθηκαν μετά από πιέσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις της Ιαπωνίας, της χώρας δηλαδή που εισάγει το 80% της ψαριάς του τόνου για σούσι!

Για άλλη μια φορά οι χώρες αδιαφόρησαν για την κρισιμότητα της κατάστασης, βάζοντας σε προτεραιότητα το βραχυπρόθεσμο κέρδος και αψηφώντας πλήρως τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για το είδος, το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και τους ίδιους τους αλιείς και ολόκληρη τη βιομηχανία από πίσω. Η Ιαπωνία διάλεξε ξανά να συνεχίσει να απολαμβάνει το πολυτελές αυτό προϊόν εθελοτυφλώντας στο γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή έχει ημερομηνία λήξης.  

*Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας

Πηγή:Greenpeace.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr