Μεγάλη Παρασκευή στην Ξάνθη. Φωτορεπορτάζ

2 Απριλίου 201022:24

epitafios_7Με την περιφορά των Επιταφίων που κατέληξε στην Κεντρικη Πλατεία της Ξάνθης κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το θείο δράμα στην πόλη της Ξάνθης.

 

Μετά την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και την έξοδο του Επιταφίου, η λιτάνευση από όλες της ενορίες της πόλης κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία. Πλήθος πιστών,  οι αρχές της περιοχής, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα συνόδευσαν και τον Επιτάφιο από τον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων καθώς και αυτόν του Μητροπολιτικού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, οι οποιοι συνοδεία Φιλαρμονικών και τιμητικών αγημάτων έφτασαν στην πλατεία από τις δύο πλευρές. 

Στην Κεντρική Πλατεία, όπου πέρυσι δεν είχε γίνει η αντίστοιχη τελετή λόγω έργων,  ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στους πιστούς της Ξάνθης μιλώντας για το πραγματικό μήνυμα των Θείων Παθών, της σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου και κατέληξε στέλνοντας μήνυμα πίστης, αγάπης και συναδέλφωσης όλου του πληθυσμού, εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα και την τοπική κοινωνία.

Οι επιτάφιοι ακολούθως επέστρεψαν στις ενορίες, όπως συνηθίζεται για πάρα πολλές δεκαετίες στην πόλη της Ξάνθης. Κάποιες ενορίες, όπως αυτή της Μεταμόρφωσης (φωτ. 11) επέλεξαν να στολίσουν τον επιτάφιο με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς να απευθυνθούν σε ανθοπωλείο, προσεγγίζοντας μια πιο ειλικρινή σχέση με την παράδοση,

(Φωτογραφίες: Γ. Σιαμίδης)

epitafios_2

epitafios_5

epitafios_6

epitafios_7

epitafios_8

epitafios_9

epitafios_3

epotafios_4

epitafios_xeiropoiitos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr