syntagologio_ika_2

“Νέα εποχή” στο ΊΚΑ με στυλό και καρμπόν. Παρωχημένο το νέο σύστημα συνταγών

23 Μαρτίου 201008:15

syntagologio_ika_2Τεράστια αναστάτωση και ερωτηματικά προκαλεί το πολυδιαφημισμένο νέο σύστημα συνταγογράφησης του ΙΚΑ το οποίο κρίνεται τουλάχιστον παρωχημένο τεχνολογικά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ως προς το στόχο του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

 Όπως κατέδειξε πρόχειρη έρευνα του XanthiPress.gr στους φαρμακοποιούς της πόλης, το νέο σύστημα βρίσκεται τεχνολογικά πολύ πιο πίσω από τα υπάρχοντα μηχανογραφικά συστήματα των ελληνικών φαρμακείων και, σε μεγάλο βαθμό, καταργεί τις μηχανογραφημένες συνταγές που εκτύπωναν επιστρέφοντας σε χειρόγραφα έντυπα και τεράστια βιβλία με καρμπόν. Παράλληλα  δημιουργείται και ένας τεράστιος γραφειοκρατικός φόρτος στους φαρμακοποιούς προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια απλή συνταγή.

 Όπως δηλώνει στο XanthiPress.gr ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Νικός Λεοντής «το νέο σύστημα κρίνεται τουλάχιστον παρωχημένο τεχνολογικά, διέπεται από προχειρότητα και οδηγεί σε μια ατελέσφορη διαδικασία», εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι το ΙΚΑ δεν προχωρά στο αυτονόητο για τη σημερινή εποχή σύστημα της on line διαχείρισης των συνταγών. «Μέχρι σήμερα με μια κίνηση στον υπολογιστή ο φαρμακοποιός εκτελούσε τη συνταγή, εξέδιδε φορολογικό στοιχείο και ενημέρωνε ταυτόχρονα την αποθήκη και το λογιστήριό του. Με το νέο σύστημα επιστρέφουμε σε μια άνευ προηγουμένου περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτεί χειρόγραφη συμπλήρωση της συνταγής, η οποία επιπρόσθετα παρουσιάζει σημαντικά κενά στο σχεδιασμό της»

 Ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Ξάνθης εκφράζει ευθέως την αμφιβολία του για το κατά πόσο είναι δυνατόν τεχνολογικά ένα σκάνερ που θα «διαβάζει» χειρόγραφες συνταγές να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. «Εμείς πάντα προτείνουμε να ελεγχθεί ο όγκος της συνταγογράφησης και των φαρμάκων και έχουμε κάνουμε σχετικά υπομνήματα, όχι όμως με τέτοιου είδους διαδικασίες αλλά ζητώντας την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγής» σημειώνει ο Νίκος Λεοντής.

 Το νέο σύστημα συνταγογράφησης του ΙΚΑ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και δυσκολίες και πολλοί προδικάζουν ότι θα αποτύχει παταγωδώς τόσο εξαιτίας της πρόχειρης οργάνωσής του όσο και επειδή δεν θα καταφέρει σε κανένα σημείο να εξοικονομήσει τα μεγάλα ποσά που έχουν εξαγγελθεί από την ηγεσία του Ιδρύματος . Είναι άλλωστε προφανές ότι στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας το ίδρυμα εκπόνησε ένα νέο σύστημα το οποίο είναι κατά πολύ κατώτερο τεχνολογικά ακόμη και από το σύστημα του Λόττο που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια, καθώς δεν προβλέπει ούτε καν ηλεκτρονική υποβολή με δισκέτα ή USB, όπως συμβαίνει με την υποβολή των ενσήμων, του Φ.Π.Α και τόσων άλλων καθημερινών συναλλαγών με το Δημόσιο.

 Σχόλιο XanthiPress.gr

Ένα σύστημα που επιστρέφει στο στυλό και το καρμπόν όταν ακόμη και ένας φοιτητής Πληροφορικής μπορεί να σχεδιάσει ένα απλό σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των εμπλεκομένων με την Υγεία (Φαρμακεία, Ταμεία, Υπηρεσίες, Μονάδες Υγείας) όπου όλες οι ιατρικές και φαρμακευτικές πράξεις και δαπάνες θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.

 Πολύ πρόσφατα γνωστή ιδιωτική εταιρία εκπόνησε ένα ανάλογο σύστημα πλήρους ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τη χρήση ηλεκτρονικών συνταγών και έξυπνης κάρτας ασφαλισμένων το οποίο παραχώρησε δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο. Η πολιτεία όμως αρνήθηκε να τα παραλάβει με τη δικαιολογία ότι έπληττε τα προσωπικά δεδομένα ! Την ίδια στιγμή με τα χειρόγραφα βιβλιάρια που χρησιμοποιούνται σήμερα όλες οι πληροφορίες του ασθενούς βρίσκονται σε κοινή θέα.

Φαίνεται ότι η οπισθοδρόμηση και οι τριτοκοσμικές δομές που επιμένουν κάποιοι να εφαρμόζουν στη χώρα, αποτελούν ασφαλή επιλογή  για την  τεράστια σπατάλη που γίνεται στον τομέα της υγείας και έχει κατεδαφίσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολύ πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα μια φαρμακοποιός σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κατάφερε να εξοικονομήσει 25 εκατομμύρια ευρώ (και κατέστησε την ίδια ανεπιθύμητη στο χώρο εργασίας της!), γεγονός ενδεικτικό των συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας

leontis_nikos_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr