NTAOUNER

Φιλελεύθερος Κύπρου:Πότε θα διαψεύσει και αυτά ο Ντάνουερ;

21 Μαρτίου 201011:45

NTAOUNERΔημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου της 20/3/2010, που υπογράφει ο ακαδημαϊκός Κώστας Μαυρίδης

όπου καταδεικνύεται η ανεπάρκεια μας στην πολιτική μας, για το πως λειτουργεί ο κ. Ντάουνερ ο οποίος υποτίθεται είναι παρατηρητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες προέδρου Χριστόφια και κατοχικού ηγέτη Ταλάτ, για επίλυση του Κυπριακού.

“Για το ρόλο του Ντάουνερ στις διαπραγματεύσεις έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Επανερχόμαστε όμως με αφορμή την επικαιρότητα. Πρόσφατα, ο Ντάουνερ έδωσε συνεντεύξεις σε δύο εφημερίδες στις ελεύθερες περιοχές. Ανάμεσα σ’ άλλα, του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ορισμένα δημοσιεύματα, αλλά τίποτααπό όσα του προσάπτουμε δημόσια εμείς και τον αφορούν προσωπικά. Από την άλλη, από τον πρόεδρο μέχρι εκπροσώπους κομμάτων εκφράζεται δικαίως στα ΜΜΕ δυσαρέσκεια για την προώθηση από τον Ντάουνερ τουρκικών ιδεών για πενταμερή διάσκεψη. Ορισμένοι μάλιστα εξέφρασαν την έκπληξή τους διότι ο Ντάουνερ «έχει χάσει την αξιοπιστία του ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ και ενεργεί εκτός των πλαισίων του ρόλου του» και δηλώνουν ότι η «πρότασηΝτάουνερ» για πενταμερή διάσκεψη είναι αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου. Οι επικρίσεις αυτές, όσο κι αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι γενικές και με πολιτικό περιεχόμενο, πράγμα που παρέχει την ευκαιρία στον Ντάουνερ να δίνει διαφορετική εκδοχή από αυτήν που του προσδίδουν.

Στην πραγματικότητα, έχουμε -και δημόσιαπροσάψει τεκμηριωμένα συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του Ντάουνερ που τον θέτουν έξω από το πλαίσιο των εντολών του. Οι στοιχειοθετημένες αυτές κατηγορίες δεν συνιστούν μόνο πολιτικά ατοπήματα, αλλά αποτελούν εξόφθαλμη κατάχρηση των όρων εντολής του σε βαθμό που συνιστούν παραπτώματα. Με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο αποκαλύψαμε στοιχεία -και όχι αοριστολογίες- που συνηγορούν στην διάπραξη καταχρήσεων και παραπτωμάτων τα οποία συνοπτικά επαναφέρουμε. Ο Ντάουνερ με συνεργάτες του:

(α) προσέγγισαν δικαστή του ΔΕΚ για να αποκτήσουν προνομιακή ενημέρωση γύρω από την υπόθεση Όραμς -και πιθανώς να τον επηρεάσουν- πράγμα που συνιστά παράπτωμα (β) δαπάνησαν κονδύλια του ΟΗΕ για να λάβουν νομικές συμβουλές με σκοπό να ανατρέψουν τις πολιτικές προεκτάσεις της απόφασης Όραμς στο Κυπριακό, ενώ δημόσια ο ίδιος δήλωνε ότι η υπόθεση Όραμς είναι ιδιωτική και δεν αφορά το ρόλο του ως αντιπροσώπου του ΟΗΕ (γ) μεθόδευσαν και εν γνώσει του σχεδιάστηκε σκόπιμη παραπλάνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποκρύψουν τον αληθινό λόγο διαγραφής της παραγράφου 10 που περιέγραφε την απόφαση του ΔΕΚ για Όραμς από την σχετική έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας της 19ης Μαΐου 2009.
Πόσο πιο συγκεκριμένες πρέπει να είναι οι κατηγορίες, τη στιγμή που ενημερώσαμε τους αρμόδιους για τα ονόματα και τις διευθύνσεις του οίκου που πληρώθηκε για να παρέχει συμβουλές στον Ντάουνερ;

Κι επειδή κάποιοι υποψιάζονται σήμερα (!) ότι η ιδέα Ντάουνερ για πενταμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις προέκυψε μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και, ως εκ τούτου, του καταλογίζουν ότι ανέλαβε να «πωλήσει» την τουρκική ιδέα, θέτουμε ξανά και ευθέως ένα άλλο γεγονός. Είναι ο Ντάουνερ με τον Πάσκο που συνωμότησαν για να διαγραφεί η απόφαση Όραμς ώστε να συνεχίζει η τουρκική πλευρά να ερμηνεύει τη «διζωνικότητα» αλά τούρκα. Η επιστολή Ταλάτ στις 18 Μαΐου 2009, οι έντονες πιέσεις της Άγκυρας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και οι συστάσεις του δίδυμου Ντάουνερ-Πάσκο με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί η έκθεση στις τουρκικές απαιτήσεις, έγινε επειδή αυτό διαμείφθηκε στην συνάντηση Ντάουνερ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα τότε. Αυτό δεν είναι υποψία. Είναι καταγραμμένο στα έγγραφα που κατέχουν διάφοροι πολιτικοί και αρμόδιοι, ανάμεσά τους κάποιοι που σήμερα εκπλήττονται.

Στη μια συνέντευξη, ο Ντάουνερ επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των εγγράφων, αν και ισχυρίζεται πως φανερώνουν ότι δεν είναι προκατειλημμένος. Δυστυχώς για τον ίδιο προσωπικά τα έγγραφα δεν αφήνουν αμφιβολίες. Δεν είναι μόνο προκατειλημμένος, είναι τοποθετημένος και δεσμευμένος, ακόμη και μετά από συνεντεύξεις αποκατάστασης της εικόνας του. “

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr