petra_jordan_6

Η ροδοκόκκινη πόλη

20 Μαρτίου 201010:28

petra_jordan_6Αν δείτε σε φωτογραφίες την διάσημη πόλη Πέτρα της Ιορδανίας θα μαγευτείτε.

 Αν την επισκεφθείτε από κοντά θα σας κόψει την ανάσα. 

Μάθετε κάποια στοιχεία από την ιστορία της για να ξέρετε τουλάχιστον τι βλέπετε.
Οι Ναβαταίοι ή Ναμπάτου την αποκαλούσαν «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις» αλλά οι έλληνες έμποροι την ονόμασαν «Πέτρα». 

Βρίσκετε 3 ώρες από το Αμάν, νότια της Ιορδανίας περισσότερο από 2000 χρόνια. Η αρχιτεκτονική της είναι επηρεασμένη από τους αρχαίους έλληνες και τους αρχαίους ρωμαίους. 

Κοιτώντας της από μακριά θα δείτε ένα μπλε ορίζοντα και βράχια σε όλα τα χρώματα της Ίριδας που σε προκαλούσαν να τα παραμερίσεις και να ανακαλύψεις τα μυστικά τους. 

Αυτό που την ιδιαίτερα ελκυστική είναι το μυστήριο που την καλύπτει μιας και είναι κρυμμένη στο βάθος ενός στενού φαραγγιού μέσα στην έρημο. Από την είσοδο διασχίζετε ένα φαράγγι (sig) ενός χιλιομέτρου, χωμένο μέσα σε επιβλητικούς βράχους, φτιαγμένους από πολύχρωμη άμμο. 

Τα πιο διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο (Χαζνέ Φαραούν) με πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο 15.000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα και η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφοδίτη και το Δία.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1985 η Πέτρα ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου.

femail.gr

petra_jordan_3

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr