georgia_andreou

Μήνυμα της Γεωργίας Ανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

5 Μαρτίου 201016:51

georgia_andreouΜήνυμα της κας Γεωργίας Ανδρέου Μιχαηλίδη Πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το οποίο αναφέρει:

«Γιορτάζουμε όπως χρόνο και φέτος την παγκόσμια ημέρα συστράτευσης για τα δικαιώματα των γυναικών και δυστυχώς τα στοιχεία  παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας δεν είναι ευχάριστα,  δεν αφήνουν περιθώρια για γιορτές. Αντιθέτως προτρέπουν σε περισυλλογή και αναζήτηση αιτιών και λύσεων για προβλήματα που όπως φαίνεται χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας και ζημιώνουν τη χώρα. Παρόλο που οι γυναίκες ανέκαθεν σηκώνουν καρτερικά το βάρος και την ευθύνη, στυλοβάτες ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως σκληρά εργαζόμενες, ως αγωνίστριες όποτε τις καλεί η πατρίδα, η κοινωνία. Μπροστά μας προβάλλει σεπτή η γυναικεία υπόσταση με πρώτη την Παναγία μας, τη μεγάλη μάνα όλων μας και τις τόσες αγίες της εκκλησίας μας, τη Σπαρτιάτισσα μάνα, τις αγωνίστριες του γένους μας, όπως η πατριώτισσα μας  Δόμνα Βισβίζη, οι γυναίκες της Πίνδου, οι γυναίκες της μαρτυρικής Κύπρου, οι εθελόντριες νοσοκόμες και οι αναρίθμητες αγωνίστριες επώνυμες και ανώνυμες που είναι στις επάλξεις όταν το καθήκον καλεί.

Η αντιμετώπιση όμως της γυναίκας στη χώρα μας είναι απογοητευτική. Από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των δύο Φύλων, ο οποίος αποτυπώνει τις διαφορές των δύο Φύλων σε 4 καίριους τομείς : Οικονομία, Εκπαίδευση, Πολιτική και Υγεία, η Ελλάδα, το 2008 βρέθηκε στην 75η θέση ανάμεσα στις 130 χώρες, πέφτοντας με σταθερό ρυθμό από την 72η θέση του 2007 και την 69η του 2006. Καταλάβαμε μόλις την 25η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και βρεθήκαμε πίσω από χώρες όπως η Ουγκάντα(43η), η Τανζανία(38η), η Μογγολία(40η), η Σρι Λάνκα(12η), το Ουζμπεκιστάν(55η) και όμως στην Ελλάδα τα κορίτσια εκπαιδεύονται, μορφώνονται και μάλιστα διακρίνονται, αλλά όταν τις αναζητήσει κανείς αργότερα, εργαζόμενες επιστήμονες και επαγγελματίες, σπάνια θα τις βρει γιατί οι θέσεις  συντριπτικά καταλαμβάνονται από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Έλλειψη πολιτισμού και δημοκρατίας; Ή αδιαφορία μιας κοινωνίας που επενδύει στη μόρφωση όλων των παιδιών της, αλλά στη διαδρομή αφήνει αναξιοποίητα τα μισά;

Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση  νοιάστηκε εμπράκτως, για τη γυναίκα, όχι μόνο για την πολύτεκνη οικογένεια, αλλά και -για πρώτη φορά στον τόπο- για την τρίτεκνη οικογένεια. Πρώτη φορά, σε μεταρρύθμιση της ελληνικής πολιτείας αναγνωρίζεται και ενισχύεται η μητρότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στη μητέρα, που είναι ασφαλισμένη σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής της, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, έβαλε στις προτεραιότητες της την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών  αυξάνοντας στο 50% την απασχόληση των γυναικών, το 2008, από 44% που ήταν το 2004, προστάτευσε  την οικογένεια και τη γυναίκα, με νόμο (3500/2006) για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, θεσμοθέτησε  με νόμο (3488/2006) την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και την προστασία της γυναίκας από τη σεξουαλική, θεσμοθέτησε την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων με ποσόστωση, αναγνώρισε, εμπράκτως, τον ρόλο της γυναίκας Αγρότισσας, αφού με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς του ΟΓΑ,  η σύζυγος αγρότη είναι, πλέον, ισότιμη με τον άνδρα της, ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παρέχοντας στην Ελληνίδα αγρότισσα, είτε είναι άμεσα ασφαλισμένη, είτε έμμεσα, τις κοινωνικές παροχές και τις παροχές υγείας από τον ΟΓΑ, λαμβάνοντας επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) και παροχές περιθάλψεως. Έχουν να γίνουν πολλά ακόμη.  Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνάει όλη η υφήλιος, αλλά και στον αιώνα της γνώσης, της πληροφορίας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας οι κοινωνίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν αναξιοποίητο και να κόβουν ευκαιρίες από το μισό ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζονται όλα τα μυαλά και όλα τα ταλέντα, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι ευθύνη όλων να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα και πιο δημιουργικά μυαλά. Ας μην κρατάμε καθηλωμένο το μισό δυναμικό της χώρας σε χαμηλά επίπεδα. Ας βρούμε τρόπους να του δώσουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του και να προσδώσει και στην κορυφή μερικά από τα πολύτιμα γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως η δέσμευση, η οργάνωση, η συστηματικότητα, η ευαισθησία, η αποτελεσματικότητα, η πολυπραγμοσύνη. Το όφελος θα είναι για όλη τη χώρα, για όλους μας.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr