Έρχεται λαϊκή οργή. Ξεκίνησαν οι κινητοποίησεις και στην Ξάνθη

5 Μαρτίου 201014:34

glezos_diadilosiΜε κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το ΠΑΜΕ και συνεχίστηκαν από τους καθηγητές ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και ακολούθως κατέλαβε τη Νομαρχία Ξάνθης. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είχαν προγραμματίσει απεργία και συγκεντρώθηκε και αυτοί, αργότερα, στη Νομαρχία Ξάνθης.

Η ΓΣΕΕ είχε εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας την ώρα τη ψήφισης του Νομοσχεδίου και πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τη βουλή την ώρα της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. Βέβαια η ενημέρωση του κοινού δεν ήταν η αναμενόμη και έτσι η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων προσανατολίζονται στη διεξαγωγή μεγάλης 24ωρης απεργίας στις 11 Μαρτίου.

 Ενδεικτικά της έντασης που έχει καταλάβει το εργατικό κίνημα είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στο Σύνταγμα αρχικά βρέθηκε στο επίκεντρο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, για τον οποίο αρκετοί απεργοί από το χώρο της αριστεράς εκφράζουν αμφιβολίες για την ενδεχόμενη στάση του απέναντι στην Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια και λίγο αργότερα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Ο Μανώλης Γλέζος έπεσε θύμα αστυνομικής βίας ενώ όπως κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός (φωτο 2) δέχθηκε επίθεση εξ επαφής με χημικά με αποτέλεσμα να διακομισθεί κι εκείνος στο Νοσοκομείο. Στη Θεσσαλονίκη επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στο κτίριο του πρώην ΥΜΑΘ όταν ομάδα εκπαιδευτικών από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές εισέβαλε στο κτίριο και εξέφρασε την διαμαρτυρία της .προκαλώντας την επέμβαση των ΜΑΤ που έριξαν δακρυγόνα.

Αρκετά ευρηματικοί, οι συνδικαλιστές του Υπουργείου Εσωτερικών κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να εμποδίσουν την ψήφιση του σχετικού ΦΕΚ που περιέχει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Ακραίες φαίνεται θα είναι στο εξής αρκετές από τις αντιδράσεις των μισθωτών.

Σχόλιο XanthiPress.gr

Η κατάσταση είναι έκρυθμη μετά τα πρόσφατα μέτρα, αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη μετά τη λήψη μέτρων στον ιδιωτικό τομέα και τα επεισόδια της Παρασκευής είναι απλώς το προμήνυμα για την λαϊκή οργή που προκαλούν οι τελευταίες εξαγγελίες που ψηφίστηκαν από τη βουλή. Όσο και αν τα μέτρα χαρακτηρίζονται πολιτικά αναγκαία, παραμένουν κοινωνικά ανάλγητα και προκαλούν τρομακτικές ανισότητες στην ελληνική κοινωνία, συμπίεση των ήδη εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων και απώλεια εργατικών κατακτήσεων αρκετών δεκαετίων.

Η φράση “την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν” δεν είναι ένα ευφυές σύνθημα αλλά το εύστοχο και πραγματικό μήνυμα για όσοα συμβαίνουν γύρω. Εφόσον οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σταθούν στο ύψος των περιστάσεων είναι δεδομένο ότι επίκειται εκφραση έντονης λαϊκής οργής με απρόβλεπτες συνέπειες. Όσα θα ακολουθήσουν δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με άλλες εποχές ή να προεξοφληθούν καθώς η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανής και η εξαθλίωσή τους μεγάλη.

glezos1x63brh

 

epeisodia_athina

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr