Δροσερό, ΘΛΕ και Στέγη Πολιτισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο

25 Φεβρουαρίου 201012:54

dimotiko20gia20daktylio204Το ζήτημα της ηλεκτροδότησης του Δροσερού αλλά και ο Προϋπολογισμός της Στέγης Πολιτιστμού του Δήμου Ξάνθη κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη συνεδριαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης.

Σε ότι αφορά στο Δροσερό η πλειοψηφία έθεσε ως θέμα την έκδοση ψηφίσματος που να ζητά την ηλεκτροδότηση του οικισμού παρά τα γνωστά νομικά προβλήματα. Η συζήτηση που έγινε ήταν αρκετά μεγάλη για τις ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και αυτές που δεν έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τν πολύπαθο οικισμό, με επισημάνσεις από όλες τις πτέρυγες. Τελικά ομόφωνα αποφασίστηκε ότι θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή (5 της πλειοψηφίας και 4 της αντιπολίτευσης) που θα καταλήξει σε σχέδιο ψηφίσματος που θα εκθέτει την υφιστάμενη κατάσταση και θα ζητεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Προϋπολογισμός Στέγης Πολιτισμού

Η Στέγη Πολιτισμού απασχόλησε τη συνεδρίαση με επισημάνσεις από αρκετούς συμβούλους . Αυτό που προέκυψε και αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι στο νέο έτος δεν έχει προϋπολογιστεί το κόστος του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την πραγματοποίησή του φέτος. Ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως κατά πλειοψηφία πέρασε και αυτός του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

 

Απολογισμός ΘΛΕ

Ο απολογισμός των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών απασχόλησε προ ημερησίας διάταξης το σώμα μετά από ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης με το Δήμαρχο να επισημαίνει ότι σε 20 μέρες θα υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί ασφαλής εικόνα από το Δήμο και τα εμπλεκόμενα νομικά πρόσωπα γύρω από το Καρναβάλι και συμφώνησε με τις επισημάνσεις Χ. Πούλιου και Σ. Μελισσόπουλου ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις συμπεριφορές τρίτων που δεν εμπλέκουν το Δήμο αλλά συμβάλλουν στην καλή η κακή γενική εικόνα του θεσμού.

Τα δέντρα της πλατείας

Το ζήτημα της κοπής δέντρων στο πλαίσιο των έργων ενοποίησης των πλατειών απασχόλησε αρκετά τη συνεδρίαση με 2 σχετικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν από το Χρήστο Πούλιο και το Νίκο Ανταμπούφη οι οποίοι υποστήριξαν ότι παρά την ύπαρξη της σχετικής μελέτης που μιλά για μεταφύτευση αυτά κόπηκαν.  Ο Δήμαρχος Ξάνθης υποστήριξε από την πλευρά του ότι έγινε μεταφύτευση και όχι κοπή και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ρωτήσουν την αρμόδια υπηρεσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Χρήστος Πούλιος, μεταξύ άλλων, παρουσίασε το σχέδιο της μελέτης και επεσήμανε ότι έχουν κοπεί  τουλάχιστον 45 δέντρα αμφισβητώντας ευθέως την άποψη του Δημάρχου. Ο Νίκος Ανταμπούφης υποστήριξε ότι αποτελεί καθεστώς να κόβονται δέντρα (έστω και δικαιολογημένα) αλλά αυτά να μην μεταφυτεύονται.

Τα αποτελέσματα για τη μερική απασχόληση

Προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκε και το θέμα της καθυστέρησης στα αποτελέσματα του διαγωνισμού μερικής απασχόλησης. Ο Δήμαρχος Ξάνθης παραδέχθηκε ότι υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση την οποία απέδωσε στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων που ξεπέρασαν τις 3.000 για τις συνολικές θέσεις. Όπως σημείωσε ταυτόχρονα με το μεγάλο αριθμό έπρεπε να υπολογιστούν και τα μόρια κάθε κατηγορίας δικαιούχων, διαβεβαιώνοντας ότι ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα να εκδοθούν τα αποτελέσματα.

 

Τέλος το ζήτημα με τις αυθαιρεσίες αρκετών ιδιωτών που τοποθετούν πινακίδες σε οποιοδήποτε σημείο θέλουν διαφημιστικές πινακίδες αλλά και της λανθασμένης χρήσης αρκετών πινακίδων κυκλοφορίας μετά από ερώτηση των Πολιτών για την Ξάνθη, συζητήθηκε αλλά από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης υπήρξε διαβεβαίωση ότι ο Δήμος προχωρά στην αντικατάσταση των πινακίδων οδικής σήμανσης ενώ αφαιρεί τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ζητώντας τη βοήθεια των συμβούλων και των πολιτών προκειμένου να προχωρά άμεσα στις απαραίτητες εργασίες.

Internet στα 100 Mbps στην Ξάνθη, σύντομα

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την εγκατάσταση νέου ευρυζωνικόυ δικτύου στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΤΕ σε 10 πόλεις της χώρας που θα εκτινάξει τις υπάρχουσες ταχύτητες του internet στην πόλη από τα 24 Mbps maximum που ισχύουν σήμερα σε 52-104 Μbps, γεγονός αποφασιστικά κρίσιμο και ουσιώδες για τις εφαρμογές μέσω του διαδικτύο.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Γιώργος Παπασταματίου που νοσηλεύεται με πνευμονία στο Νοσοκομείο της Ξάνθης (όπως ενημέρωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Φίλιππος Φιλίππου). Τέλος πριν τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Ξάνθης θα συμμετάσχει φέτος στην πρωτοβουλία ΏΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ για την κλιματική αλλαγή.

Σημείωση XanthiPress.gr

Η συνεδρίαση δεν καλύφθηκε δημοσιογραφικά λόγω της απεργία της ΕΣΗΕΜΘ. Το άρθρο προέρχεται από στοιχεία ρεπορτάζ καθώς και από τη μαγνητοσκόπηση της συνεδρίασης που πραγματοποιείται από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr