polites_gia_xanthi

Ερώτηση Ανταμπούφη για τα δέντρα της πλατείας

23 Φεβρουαρίου 201023:03

polites_gia_xanthiΜε δύο ερωτήσεις που αφορούν στα δέντρα που κόπηκαν στο έργο της πλατείας, παρά τις διαβεβαιώσεις καθώς και στο θέμα των πινακίδων πάσης φύσεως που προκαλούν προβλήματα στους δημότες επανέρχεται στη δράση και η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» του Νίκου Ανταμπούφη.

Οι δύο ερωτήσεις προς το Δήμαρχο Ξάνθης, κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν στη συνεδρίαση της 24-2-10.  Αναλυτικά το κείμενο των δύο ερωτήσεων:

Ερώτηση για τα δέντρα στην κεντρική πλατεία:

Το έργο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας συνεχίζεται με τη διαμόρφωση του χώρου ανάμεσα στο κτίριο της νομαρχίας και την κεντρική πλατεία. Με την έναρξη του έργου αλλά και πρόσφατα πολλοί συμπολίτες μας γίνανε μάρτυρες του κοψίματος πολλών δέντρων για την εκτέλεση των εργασιών.

Όλοι είμαστε μάρτυρες των διαβεβαιώσεων του μελετητή ότι όχι μόνο δεν θα κοπούν δέντρα αλλά θα φυτευτούν και άλλα επιπλέον. Η πραγματικότητα σήμερα τον διαψεύδει. Πολλά δέντρα κόπηκαν, πολλά «μεταφυτεύθηκαν» χωρίς προφυλάξεις και με τρόπο που προδιέγραφε τον μαρασμό τους και πουθενά δεν εξασφαλίστηκε η παρουσία του πράσινου που προϋπήρχε.

Το δυσάρεστο είναι ότι η τακτική της μη αντικατάστασης κομμένων δέντρων τείνει να γίνει πάγια τακτική του Δήμου Ξάνθης όπως φαίνεται από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί πολλά δέντρα αλλά και ότι ο Δήμος Ξάνθης παρεμβαίνει με προχειρότητα, τα ερωτήματα είναι:

α) Γνωρίζει ο Δήμος Ξάνθης και οι υπηρεσίες του πόσα δέντρα κόπηκαν, πόσα μεταφυτεύθηκαν και πόσα από αυτά επιβιώνουν;

β) Μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι όλα τα παραπάνω εφαρμόζουν τις επιταγές της μελέτης του έργου και αν όχι, για ποιο λόγο αυτή δεν ακολουθείται από τον κατασκευαστή;

γ) Ποιες είναι οι προφυλάξεις που πάρθηκαν κατά τη μεταφύτευση των δέντρων; Έγιναν αυτές οι μεταφυτεύσεις σύμφωνα με τις οδηγίες της γεωπονικής επιστήμης ή πραγματοποιήθηκαν με τρόπο πρόχειρο;

Ερώτηση για τις πινακίδες

Ο Δήμος Ξάνθης έχει στην αρμοδιότητά του την τοποθέτηση και συντήρηση των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας αλλά και δίνει την άδειά του για επιγραφές σε ανοικτούς χώρους στα όρια του. Δυστυχώς η πόλη της Ξάνθης παρουσιάζει μια πολύ άσχημη εικόνα σχετικά με αυτό το θέμα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες πινακίδες αλλά και η έλλειψη αυτών δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας αλλά και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων.

Αναλυτικότερα επισημαίνουμε τα εξής:

Συχνά αφαιρούνται προσωρινά πινακίδες χωρίς να ξανατοποθετηθούν ή τοποθετούνται λανθασμένα. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο μετά από δημοτικά έργα και δημιουργεί προβλήματα σε περιπτώσεις μονόδρομων και προτεραιότητας.

Παρόμοια προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργεί η αλλοίωση των πινακίδων κυρίως από αυτοκόλλητα. Το γεγονός ότι δεν αντικαθίστανται ή δεν γίνεται αποκατάστασή τους αποτελεί παράγοντα κινδύνου οδικού ατυχήματος με σοβαρές συνέπειες.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πινακίδες τοποθετημένες με τρόπο που να εμποδίζουν την κίνηση κυρίως των πεζών ελαττώνοντας τον ελεύθερο χώρο τους. Πολλές από τις πινακίδες είναι ιδιαίτερα χαμηλές με αποτέλεσμα τα συχνά ατυχήματα όσων έχουν ύψος πάνω από το 1,70 cm με φανερή και αποκλειστική υπαιτιότητα του Δήμου Ξάνθης.

Τέλος, ο Δήμος Ξάνθης δεν προχωρά στην αποκαθήλωση πινακίδων που έχουν τοποθετηθεί και είναι παράνομες. Η ύπαρξή τους προκαλεί ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα και καταστρέφει το περιβάλλον διότι επιστρατεύονται μέχρι και δέντρα για την ανάρτησή τους. Στις περιπτώσεις των μεγάλων επιγραφών και φωτεινών πινακίδων οι κίνδυνοι για ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικοί.

Σημειώνουμε ότι οι ελλείψεις που αναφέρθηκαν αποτελούν ένα καλό λόγο για κάθε άτυχο συμπολίτη μας ώστε να στραφεί εναντίον του Δήμου μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το ερώτημα που τίθεται αφορά στις ενέργειες που έκανε ή σχεδιάζει να κάνει ο Δήμος για την αποκατάσταση των πινακίδων αλλά και στα ποσά που προϋπολογίσθηκαν ή δόθηκαν για αυτή την εργασία.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr