Λαγκάδια

25 Φεβρουαρίου 201022:00

lagkadia_2Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλούν τα Λαγκάδια οι ντόπιοι, είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του Μαίναλου.

Στα εννιακόσια μέτρα, μέσα σε πλούσια καταπράσινη βλάστηση. Το χωριό μοιάζει να κρέμεται πάνω από το άγριο φαράγγι του ποταμού Τουθόα, εξ’ ου και η παραπάνω ονομασία. Σε κάθε γωνία του χωριού, βλέπουμε ατόφια την δουλειά των φημισμένων Λαγκαδινών χτιστών, αρχιτεκτόνων και μαστόρων της πέτρας. Κατά την αρχαιότητα, από την περιοχή περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία.

Στην πάνω γειτονιά της «μικρής Ελβετίας της Ελλάδας» όπως αποκαλείται, βρίσκουμε το σπίτι των Δελληγιάννηδων, με κειμήλια και σπάνια αντικείμενα της οικογένειας των ονομαστών προεστών. Στην πλατεία ηρώων, στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η μητρόπολη των Λαγκαδιών με το όμορφο πετρόκτιστο καμπαναριό της και το κωδωνοστάσι με το επιβλητικό ρολόι του 1910. Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν όλα τα πετρόκτιστα κτίσματα της περιοχής: σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες, σχολεία, γεφύρια και βρύσες. Έξω από το χωριό, στα δωδεκάμισι χιλιόμετρα προς Σταυροδρόμι, βρίσκεται το φράγμα του Λάδωνα, ένα σημείο εξαιρετικής ομορφιάς . Ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο, όπου τα τελευταία χρόνια οργανώνονται δραστηριότητες όπως trekking, kayak, sailing, seajets, 4×4 κ.λ.π.

Πώς να πάτε: Τα Λαγκάδια βρίσκονται στον δρόμο Τρίπολης-Πύργου, 20 χλμ περίπου μετά τη Βυτίνα.

lagkadia_arkadias

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr