Απόσυρση στρατού και επιστροφή της Αμμοχώστου ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

12 Φεβρουαρίου 201012:04

kuprosΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά με ψήφισμα «την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων» από την Κύπρο και «την επιστροφή της Αμμοχώστου».

Το σχετικό ψήφισμα εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής κα Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπλέον στο ψήφισμα επισημαίνεται η περιορισμένη πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας.

Παράλληλα καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή «casus belli» και να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει να παρεμποδίζει
τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ψήφισμα αναφέρει επίσης την ανάγκη για άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ψήφισμα ζητείται η άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης, αποδοκιμάζει τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί αλλά και τη στασιμότητα που εμφανίζεται στο θέμα του ελληνισμού των νήσων Ίμβρου και Τενέδου.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του ΠΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το ΠΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.(tvxs.gr)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr