Πρόγραμμα Τριημέρου ΘΛΕ

11 Φεβρουαρίου 201022:00

KARNABALI_2010Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου των ΘΛΕ έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Κεντρική πλατεία Ξάνθης
13:30 Συναυλία με την Δέσποινα Βανδή

Μετά από μια μακρά περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, 36 καλοκαιρινές συναυλίες στην Ελλάδα, και εμφανίσεις σε Σουηδία, Λίβανο και Κύπρο, η Δέσποινα Βανδή συνέχισε το χειμώνα με ένα άκρως χορευτικό και  διασκεδαστικό πρόγραμμα στην Θεσσαλονίκη.
Με το τραγούδι του Φοίβου «Υπάρχει ζωή», κατοίκησε για 4 μήνες στην πρώτη θέση των εγχώριων επιτυχιών.

 20:00 Βραδινή καρναβαλική παρέλαση
Τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, ξεκινώντας στις 19:30 από την οδό 28ης Οκτωβρίου, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς.
Η παρέλαση θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι.
Μουσική επένδυση από τους «Behind The Mask».

 Αίθουσα  «Αρίων» – Δημοτικό Κολυμβητήριο
22:00 Το εργαστήρι λατινοαμερικάνικων χορών της ΦΕΞ οργανώνει ένα ξεχωριστό Latin party,  με επιδείξεις χορών από τους δασκάλους και τα τμήματα. D.J. o Βασίλης Μαραπίδης. 

 Παράλληλες Εκδηλώσεις
10:00 έως 22:00 Εμπορική Λέσχη Ξάνθης (Βασ. Κων/νου 44)
Έκθεση τροφίμων και ποτών: «ΓΕΥΣΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ»

Για 6η συνεχή χρονιά το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργανώνει την έκθεση «Γεύσεις Ξάνθης», όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν ή να γνωρίσουν συστατικά στοιχεία της ξανθιώτικης γαστρονομίας. Συμμετέχουν επιχειρήσεις των κλάδων τροφίμων και ποτών του Ν. Ξάνθης.

Οργάνωση: ΕΒΕ Ξάνθης

 10:30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – οδός Αντίκα 7
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ – οδός Φιλίππου Αμοιρίδη
21:00 Jazz night – fiesta & after cine party: «Rocky Horror Picture Show»

 Μουσικό Θέατρο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
21:00 Μασκέ χορός του πολιτιστικού συλλόγου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
Τιμή εισόδου 25€

 Αίθουσα «Αχίλλειον Palace»
21:00 Μουσική εκδήλωση με το πολιτιστικό σύλλογο «Νέστιοι Κομνηνοί»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ¨Νέστιοι Κομνηνοί¨ ασχολείται με την Ποντιακή παράδοση καθώς και με πολιτιστικά θέματα που αφορούν την περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης.
Τιμή εισόδου 20€

 Αίθουσα εκδηλώσεων  Hotel ¨ELISSO¨
22:00 Αποκριάτικο ξεφάντωμα σε ρυθμούς latin του πολιτιστικού χορευτικού συλλόγου Ξάνθης ¨fuego latino¨

 

 ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Είσοδος πόλης (από Καβάλα)
13:30 «ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»

Κορυφαία στιγμή των Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Μουσική επένδυση από τους «Behind The Mask». Μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου θα περάσει από την κεντρική πλατεία, και θα καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟ Ξάνθης που βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων.

Την καρναβαλική παρέλαση για την ΕΤ 1 θα παρουσιάσουν η Ματθίλδη Μαγγίρα και ο Χρήστος Νέζος.

 Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Μουσική από τον DJ BOUZOURIS.

 Γέφυρα Ποταμού Κόσυνθου

Με το Ξανθιώτικο έθιμο το κάψιμο του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2010.

 

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

09:00 Δημοτικά διαμερίσματα Δήμου Τοπείρου Χοροί και Έθιμα
Στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.  

10:00 Κεντρική Πλατεία Λεύκης Ξάνθης
Ο περιβαλλοντολογικός, πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Λεύκης Ξάνθης ¨Οι Πρωτοπόροι¨, σας προσκαλεί να γιορτάσετε όλοι μαζί την έναρξη της Σαρακοστής. Με νόστιμη παραδοσιακή φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα, άφθονο τσίπουρο και μουσική, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. 

11:00 Δήμος Αβδήρων Παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα 
Με γεύσεις, χρώματα και ακούσματα της παράδοσης, σας καλούμε να γιορτάσουμε το ξεκίνημα της Σαρακοστής στο Δήμο Αβδήρων. Στα Άβδηρα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και να απολαύσετε την πατροπαράδοτη φασολάδα, με την συνοδεία της «Καθαροδευτεριάτικης» λαγάνας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων και να διασκεδάσετε με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι.

Πλατεία Κιμμερίων Δήμου Ξάνθης
11:00 Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων ΡΟΜ Κιμμερίων Ξάνθης
Στην Κεντρική Πλατεία των Κιμμερίων σας περιμένουμε με φασολάδα, λαγάνα, ζωντανή μουσική με την τσιγγάνικη ορχήστρα μας, με πολύ χορό από τα τσιγγάνικα μπαλέτα, παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο ποτό.  

11:30  Δημοτικό διαμέρισμα Πολυσίτου Δήμου Βιστονίδας: «Οι Μουντζούρηδες»
Στον Πολύσιτο του Δήμου Βιστονίδας, κατά την διάρκεια της παρέλασης, θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα «γάμοι», «μουντζούρηδες», κ.α. και θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών με ανάλογη μουσική.

12:00 Δήμος Σταυρούπολης: «Το έθιμο της καμήλας»
Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, έτσι και φέτος ο Δήμος Σταυρούπολης  θα οργανώσει και θα τελέσει το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης. Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα από τη Δημοτική Αρχή και άφθονο κρασί.

Ποντιακή γλέντι
Την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού των Κομνηνών με ήχους ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χορεύουν και γλεντούν σε μία γιορτή βασισμένη στην  τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί.

Άνω Καρυόφυτο ¨Μέλι και Καρύδια¨
Τα μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Κρυοφύτου θα πραγματοποιήσουν και φέτος εκδηλώσεις στην πλατεία του οικισμού του Άνω Καρυοφύτου προσφέροντας απλόχερα στιγμές μουσικής διασκέδασης και γαστρονομικής απόλαυσης μοιράζοντας ανθόμελο και καρύδια καρυοφυτιανά, μοναδικά σε γεύση, αυθεντικά και γνήσια, αναβιώνοντας την τοπική, παραδοσιακή και διαχρονική συνταγή ευεξίας.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr