To νεόδμητο κτίριο της Τεχνόπολης

Δημοσιογράφοι και Επιχειρήσεις Πληροφορικής στη Β. Ελλάδα

4 Φεβρουαρίου 201023:47

To νεόδμητο κτίριο της ΤεχνόποληςΚαθώς η Ένωση Συντακτών αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης της προσαρμογής των δημοσιογράφων στα νέα τεχνολογικά δεδομένα προκειμένου να ακολουθούν τις εξελίξεις της ηλεκτρονικής εποχής, αρκετά συχνά έρχονται στο προσκήνιο ανάλογες πρωτοβουλίες όπως αυτή που ξεκίνησε και αφορά στην κοινή διαδρομή που θα φέρει πιο κοντά τη δημοσιογραφική οικογένεια της Μακεδονίας –Θράκης με τους ανθρώπους της Πληροφορικής της Βορείου Ελλάδος .

Η ολοκληρωμένη δοκιμασία μορφών τηλεργασίας και τηλεδιάσκεψης, σε ένα brainstorming που διοργανώθηκε στο νεόδμημτο χώρο της Τεχνόπολης, πρόσφερε έναν πλούτο ιδεών και προτάσεων στον ΣΕΠΒΕ  και την ΕΣΗΕΜΘ. Στην εκδήλωση υπήρξε συνεργασία των δύο Προέδρων κων Τζήκα και Βοϊτσίδη μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ προσδιόρισαν ως κατάληξη και στόχο των κοινών ενεργειών την προσεχή έκθεση INFOSYSTEM, μετά την ενημέρωση από το διευθυντή του ΣΕΠΒΕ, ξανθιώτη στην καταγωγή Σπύρο Ιγνατιάδη.  Συγκεκριμένα προβλέπεται να δεχθούν εισηγήσεις των στελεχών τους για:

1. Να συστήσουν κοινή επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί συστηματικά τις σχετικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως προέκυψαν από μια πυκνή  ανταλλαγή απόψεων, συνολικής διάρκειας 6 ωρών.

2. Να διερευνήσουν από κοινού αποδοτικές μορφές διαλόγου, ανταλλαγής γνώσης  και διαρκούς επιμόρφωσης, όπως είναι το Scientific Café, το e-Learning Club και η εναλλασσόμενη παρουσία ανέργων δημοσιογράφων στην Τεχνόπολη και  στελεχών επιχειρήσεων στην ΕΣΗΕΜΘ.

3. Να προχωρήσουν σε ένα ολοήμερο γεγονός την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, που  θα πραγματοποιηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ και θα απευθύνεται σε μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ με αναζητήσεις στο χώρο του e-learning  και της τηλεργασίας, με την αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων εργαλείων [όπως τα Google Wave, Βάσεις δεδομένων, Ομάδες διαλόγου και ανταλλαγής  πληροφοριών].

4. Θα προταθεί στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος να είναι ο τρίτος φορέας που θα συμμετάσχει στον ίδιο χώρο, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010,  στο 2010-2020 BrainStorming III.

5. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγινε μια πολύπλευρη προσέγγιση των διεθνών εξελίξεων και επισημάνθηκε ότι πρέπει επειγόντως να μεταφερθεί η διεθνής εμπειρία και οι καλές πρακτικές προηγμένων κρατών – διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις η Καινοτομία και η Δημιουργικότητα και να αποτυπωθεί στη Βόρεια Ελλάδα κάθε εστία καινοτομίας, κάθε «πιτσιρικάς» που  βλέπει στο μέλλον, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

6. Τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να βρουν απασχόληση ως Web Content Managers σε κρίσιμους τομείς υπηρεσιών του Διαδικτύου, όπως είναι ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και η Ηλεκτρονική Δημοκρατία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρείται με αυστηρότητα και συνέπεια η δημοσιογραφική δεοντολογία. Μόνον έτσι θα υπάρξει η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα και η ακρίβεια της κάθε πληροφορίας. Στην κατεύθυνση αυτή η συνέργεια με τις επιχειρήσεις ‐ μέλη του ΣΕΠΒΕ αποτελεί επιλογή στρατηγικής σημασίας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Μακεδονίαςκαι Θράκης.

7. Ευρύτερα τα στελέχη του ΣΕΠΒΕ, της ΕΣΗΕΜ‐Θ και του ΒΚΤ, αφού εντόπισαν αδυναμίες, δυνατότητες και σημαντικές ευκαιρίες στην πρωτόγνωρη αυτή συνεύρεση, συμφώνησαν να ανοίξουν φακέλους συνεργασίας για τις Ευφυείς Πόλεις, την Απασχόληση στην Περιφέρεια [Τηλεργασία και Δικτύωση] και τη δημιουργία λίγων δυναμικών «προϊόντων» κοινού ενδιαφέροντος. Κοινή αντίληψη αποτελεί ότι πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια, διαρκής παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και διεύρυνση της επικοινωνίας μεταξύ δημοσιογράφων και επιχειρήσεων.

(Στη φωτογραφία, εκτός του νεόδμητου κτιρίου της Τεχνόπολης, ο ξανθιώτης διευθυντής του ΣΕΠΒΕ Σπύρος Ιγνατιάδης)

ignatiadis_spyros

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr