Γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με το ψάρι

9 Φεβρουαρίου 201022:00

red_wine_glassΓευσιγνώστες αλλά και απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν συνοδεύονται με κόκκινο αλλά με άσπρο κρασί.

 

Γιατί όμως έχει καθιερωθεί αυτό; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια λογική εξήγηση: το κόκκινο κρασί ενισχύει τη γεύση της ψαρίλας!

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, υπό τον ιαπωνικής καταγωγής καθηγητή Τακαγιούκι Ταμούρα, διαπίστωσε ότι ο σίδηρος, που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, αντιδρά με συγκεκριμένες ουσίες στα θαλασσινά και παράγει μια άσχημη γεύση στο στόμα, που για πολλούς ισοδυναμεί με έντονη ψαρίλα.

Μάλιστα όσο περισσότερο σίδηρο περιέχει ένα κρασί, τόσο πιο έντονη είναι η επίγευση της ψαρίλας και τόσο πιο πικρή και «μεταλλική» η αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Αντίθετα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ταιριάζουν με τα θαλασσινά.

Η ποσότητα σιδήρου ενός κρασιού εξαρτάται από τη σύνθεση του εδάφους όπου καλλιεργήθηκε το αμπέλι, από τη σκόνη πάνω στα σταφύλια, από την πιθανή μόλυνση κατά τον τρύγο, την μεταφορά και από τις συνθήκες κατά τη ζύμωση.

Ένας άλλος λόγος που «χαλάει» το δίδυμο κόκκινο κρασί και ψάρι είναι ότι η ισχυρή γεύση που παράγεται από τις τανίνες στη φλούδα του σταφυλιού, “σκεπάζει” τη ντελικάτη γεύση του ψαριού και των άλλων θαλασσινών.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr