Η μόδα στα πλακάκια!

6 Φεβρουαρίου 201022:00

 plakakiaΠαρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η καινοτομία στο χώρο της διακόσμησης είναι διαρκής.

 

Οι σύγχρονες τάσεις διακόσμησης εστιάζουν στην φύση και τα φυσικά υλικά. Παρ’ όλα αυτά, οι νέες τάσεις είναι επηρεασμένες από τις μεταλλικές λεπτομέρειες στο φινίρισμα, τις έντονες αποχρώσεις των χρωμάτων και τις συνθέσεις με πλακάκια διαφορετικών διαστάσεων.  
Ας δούμε λοιπόν τις σύγχρονες τάσεις στα πλακάκια που θα συναντήσουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα, αφού ανατρέπουν την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα.

Η οικολογική συνείδηση, φυσικά επηρεάζει βαθιά την εσωτερική διακόσμηση και το σχέδιο του σπιτιού. Βέβαια, τα φυσικά υλικά απαιτούν έναν ιδιαίτερο προϋπολογισμό, εξειδικευμένη εγκατάσταση και φυσικά την απαραίτητη συντήρηση. Σε όσους λοιπόν αρέσουν τα φυσικά υλικά και θέλουν ν’ αποφύγουν τις σκοτούρες που σημαίνει η χρήση τους, τα εργοστάσια παραγωγής κατασκευάζουν πλακάκια που έχουν την εικόνα φυσικών υλικών, όπως το μάρμαρο, η φυσική πέτρα ή ο γρανίτης, το ξύλο ή το φινίρισμα του μπαμπού. Στην λογική αυτή της φυσικής απεικόνισης, οι συνθέσεις με φυλλώματα και λουλούδια είναι εξαιρετικά δημοφιλή μοτίβα.

Σε αντίθεση με την απλή και πιο φυσική προσέγγιση που υιοθετούν οι πολυάριθμοι σχεδιαστές για τα πλακάκια, η ζήτηση στην αγορά φανερώνει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στα πολυτελή πλακάκια που έχουν μεταλλικό φινίρισμα με χρυσό, χαλκό, ασήμι και κράμα χαλκού και αντιμονίου (pewter), καθώς επίσης και σε ψηφίδες αυτής της τεχνοτροπίας. Τα προϊόντα αυτά συνδυάζονται και με τα κατάλληλα ειδικά φωτιστικά σώματα, που είναι  απαραίτητα για την προβολή τους.

Ενώ οι ουδέτερες αποχρώσεις στους τόνους των ζεστών και απαλών γκρι, καφέ, λευκού, καθώς επίσης και των φυσικών αποχρώσεων της πέτρας, της βανίλιας, του ελεφαντόδοντου και της ζεστής απόχρωσης του μελιού κυριαρχούν, οι σχεδιαστές προτείνουν όλο και πιο θαρραλέα έντονες αποχρώσεις για πλακάκια που μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλά σημεία του σπιτιού. Το κόκκινο, το μαύρο και το βαθύ γκρι ενδείκνυνται για τους ανδρικούς χώρους, ενώ ωχρές αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του ροζ ενδείκνυνται για την κουζίνα, τα λουτρά, το living room και τους χώρους που προορίζονται για τα παιδιά.

Η λογική ότι ένα σχέδιο στο πλακάκι, σε ένα χρώμα, θα μπορούσε να τοποθετηθεί σ’ όλους τους χώρους του σπιτιού, θεωρείται πια παρελθόν. Τα μεγάλα πλακάκια, παραμένουν πολύ δημοφιλή στους μοντέρνους σχεδιαστές, που τα συνδυάζουν με μικρότερα πλακάκια, είτε του ίδιου είτε ενός αντίθετου χρώματος.

 

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr