Άνοιξε ο Νέστος, αποχώρησαν οι Αγρότες. Κλειστή η Χρυσούπολη

31 Ιανουαρίου 201001:55

agrotes_nestos_1Αποχώρησαν από το μπλόκο του Νέστου, οι αγρότες της περιοχής της Ξάνθης, οι οποίοι καλύφθηκαν εν μέρει από τις εξαγγελίες της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή αλλά κυρίως εξαιτίας της καλής πρόθεσης που βρήκαν στη σύναντηση που είχαν μαζί της στην Κομοτηνή.

Την ίδια ώρα οι αγρότες της Χρυσούπολης και των υπολοίπων μπλόκων στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Όπως δήλωσε στο XanthiPress.gr ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κώστας Δαλάτσης, η Υπουργός έδειξε καλή διάθεση, άκουσε με προσοχή όσα της επεσήμαναν και υπήρξε ειλικρινής μαζί τους, εκθέτοντας ρεαλιστικά την υπάρχουσα κατάσταση. Η συνάντηση τους άφησε εν μέρει ικανοποιημένους αλλά σίγουρα δεν έλυσε τα προβλήματα που απασχολούν τη Γεωργία και ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και την περιοχής. «Η λύση στα προβλήματά μας δεν είναι ζήτημα που μπορεί να λυθεί σήμερα καθώς ουσιαστικά το αγροτικό ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση με επίκεντρό της την ουσιαστική τιμή του προϊόντος»

Παράλληλα η Υπουργός φάνηκε, εκ πρώτης όψεως να είναι θετικής στα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως είναι το αρδευτικό, το εργοστάσιο ζάχαρης αλλά και η αμυδρή πιθανότητα να επαναλειτουργήσει η ΣΕΒΑΘ.

Εξαγγελίες Μπατζελή από την Κομοτηνή:

Κατά άλλα, τη Υπουργός, κατά την παραμονή της στην Κομοτηνή προχώρησε στις εξής εξαγγελίες, καλώντας παράλληλα τον αγροτικό κόσμο στο τραπέζι του διαλόγου:

-Aμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που έχουν δανειστεί, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διετή περίοδο χάριτος

-Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας και κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

– Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

– «Πάγωμα» όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

-Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, ή Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

– Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

– Αμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

Παράλληλα, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες αγροτών, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς, για επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών σε μειονεκτικές περιοχές και για αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές.

«Οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η υπουργός επισημαίνοντας ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και αγροτικές ενώσεις απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι από το Μάρτιο προγραμματίζονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι κατά τόπους προβληματισμοί του αγροτικού κόσμου.

Στην ίδια ημερίδα παρέστη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στα αγροτικά μπλόκα, αναγνωρίζοντας πάντως το δίκαιο των αγροτικών αιτημάτων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr