Ταραχώδης η συνεδρίαση για Δακτύλιο. Το επίμαχο έγγραφο της Περιφέρειας.

28 Ιανουαρίου 201015:30

dimotiko20gia20daktylio204Tαραχώδης ήταν η πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα του περιμετρικού δακτυλίου, ο οποίος φαίνεται ότι ναυαγεί ως σκέψη.

 

 Τουλάχιστον για την τοπική κοινωνία η οποία εκφράστηκε δια του δημοτικού συμβουλίου, που απέρριψε ομόφωνα τη λύση της κατασκευής δυτικού παρακαμπτήριου δρόμου που θα περνά από τη Χρύσα αλλά μόνο ανατολικής παράκαμψης για τη διαδρομή της οποίας θα υπάρξουν νέες μελέτες και συζητήσεις.

Όμως όλη αυτή η διαδρομή έγινε μόλις σε λίγες μέρες, από τη στιγμή δηλαδή που η δημοτική αρχή συμπεριέλαβε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης. Το θέμα της ήταν η γνωμοδότηση επί της προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιμετρικού Δακτυλίου που εκπόνησε η Εγνατία Οδός, η οποία όμως έγινε γνωστή μόλις πριν από τρείς μέρες μέσω της μείζονος αντιπολίτευσης και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης παράταξης και στο XanthiPress.gr Παρόλο αυτά οι αντιδράσεις των δημοτών, τόσο της Χρύσας όσο και της Παλιάς Πόλης, ήταν τόσο σφοδρές σε αυτό το διήμερο, που η παράταξη της πλειοψηφίας εμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας, μάλλον, τροποποιήσει τις αρχικές σκέψεις για το έργο, που αποτελεί απόφαση της Νομαρχίας Ξάνθης.

Στη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι η σχετική προμελέτη διαβιβάστηκε στο Δήμο στις 29/10 με δικαίωμα έκφρασης αντιρρήσεως μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, οπότε η υπόθεση είχε ήδη προχωρήσει το δρόμο της υλοποίησης χωρίς να έχει δωθεί η σχετική δημοσιότητα. (Το XanthiPress.gr δημοσιεύει το σχετικό έγγραφο). Εκεί επικεντρώθηκε η κριτικής της αντιπολίτευσης, τόσο των Χ. Πούλιου και Θ. Ξυνίδη όσο και του Νίκου Ανταμπούφη που κατηγόρησαν ευθέως το Δήμαρχο ότι επιχείρησε να υλοποιήσει μια σκέψη του Νομάρχη Ξάνθης, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών και θέτει τους πάντες προ τετελεσμένων γεγονότων. Μάλιστα ο Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη του Δήμου είτε οφείλεται σε ολιγωρία της Τεχνικής Υπηρεσίας – γεγονός δύσκολο είπε– είτε σε σαφή πολιτική επιλογή, ενώ χαρακτήρισε πολιτικά απαράδεκτη τη στάση του Νομάρχη σε όλο το ζήτημα.

Σε Άμυνα ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των επιλογών του και αντέτεινε ότι το διάστημα από τη δημοσίευση των θεμάτων της συνεδρίασης μέχρι την Τετάρτη ήταν ικανό διάστημα για δημόσια διαβούλευση, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα που έθεταν επίμονα οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι γύρω από το αν γνώριζε για την ύπαρξη της σχετικής προμελέτης επί ένα τρίμηνο στο Δήμο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρόκειται για ιστορική μέρα και ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο και το συνδυασμό του η δυτική παράκαμψη είναι ανέφικτη και η ωφέλειά της αντιστρόφως ανάλογη των προβλημάτων που θα δημιουργήσει. Σύμφωνα με το Μ. Στυλιανίδη αρκεί η ανατολική παράκαμψη για την οποία πρότεινε να εφαρμοστεί με το εναλλακτικό της σενάριο που προβλέπει τούνελ, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή κοιλαδογέφυρας πάνω από την Παλιά Πόλη. Τέλος, πρότεινε να υπάρξει νέα συζήτηση για το θέμα, παρουσία φορέων και πολιτών σε μεγαλύτερο χώρο.

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος, μεταξύ άλλων,  επέμεινε στο θέμα της άρνησης για δημόσια διαβούλευση από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι επί τρεις μήνες ο Δήμος έκρυβε τη σχετική μελέτη προκειμένου να παρέλθει η σχετική προθεσμία καθώς πλέον ο Δήμος βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων αφού προχωρά η διαδικασία συνολικά για τον περιμετρικό δακτύλιο με βάση την αρχική σύλληψη του Νομάρχης Ξάνθης. (Ο οποίος με δηλώσεις στην εφημερίδα Θράκη, επέμεινε στην άποψή του ότι χρειάζονται και οι δύο παρακάμψεις). Ιδιαίτερα επιθετικός υπήρξε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Ξυνίδης ο οποίος διερωτήθηκε αν ο Δήμαρχος γνώριζε για το θέμα από το 2007 που προέκυψε ή όχι, καταφέρθηκε ανοιχτά εναντίον του Νομάρχη ενώ επέμεινε στα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν για το θέμα.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού Ισότητα-Δικαιοσύνη Χασάν Μαλκότς απέρριψε τη λύση του δακτυλίου και συμφώνησε ότι η πόλη χρειάζεται μόνο ένα ανατολικό παρακαπμτήριο δρόμο ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης, που ήταν επίσης, ιδιαίτερα επικριτικός τόσο για το Δήμαρχο όσο και για το Νομάρχη Ξάνθης, τους οποίους κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς,  ότι μεθόδευσαν την τροπή που πήρε η υπόθεση, προκειμένου να το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία να βρεθούν προ τετελεσμένων, φωτογραφίζοντας το Γιώργο Παυλίδη ως ιθύνοντα νου αυτής της υπόθεσης. Παράλληλα κατηγόρησε ανοιχτά τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε το βράδυ της Τετάρτης για πρώτη φορά γύρω από το θέμα, ενώ καλείτο να βγάλει άμεσα απόφαση.

Θ. Καραμπίνης: Μία παράκαμψη είναι υπεραριτή

Ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Θανάσης Καραμπίνης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο είναι πρόθυμο να διαθέσει μέρος του οικοπέδου του στα Κιμμέρια, προκειμένου η ανατολική παράκαμψη να μην αποκόψει την Πανεπιστημιούπολη από τον κοινωνικό ιστό της πόλης και δημιουργήσε και σειρά άλλων προβλημάτων στα Τμήματα που λειτουργούν εκεί. Πρόσθεσε, παντως, και με την ιδιότητα του μηχανικού ότι ο αναμενόμενος φόρτος οχημάτων είναι κατά πολύ μικρότερος όσων προβλέπονται διεθνώς για την ανάγκη δημιουργίας παρακαμπτηρίου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, τη δημιουργία δακτυλίου αδικαιολόγητη.

Οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού και της μελετητικής εταιρίας παρουσίασαν το έργο συνολικά, δέχθηκαν αρκετές ερωτήσεις από τους συμβούλους, σε ορισμένες περιπτώσεις δέχθηκαν και την κριτική της αντιπολίτευσης, παρόλο που δεν ήταν προετοιμασμένοι για όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο. Τέλος, το λόγο πήραν κάτοικοι, μηχανικοί και δικηγόροι της περιοχής που εξέθεσαν τις απόψεις τους για το ζήτημ. Το Δημαρχείο ήταν κατάμεστο ενώ σε μερικές φορές το κοινό εκδήλωσε την άποψή του με επιφωνήματα, ιδιαίτερα όταν ο Θανάσης Ξυνίδης προέτρεψε τον Δήμαρχο να δηλώσει με σαφήνει ότι “η δυτική παράκαμψη δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ”.

Tο επίμαχο Έγγραφο της Διέυθυνσης ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας:

Στο έγγραφό της η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας διαβιβάζει στο Δήμο Ξάνθης και άλλες αρμόδιες υπηρεσίας όπως οι εφορείες αρχαιοτήτων, τη σχετική προμελέτη προκειμένου να απαντήσουν για τις τυχόν παρατηρήσεις τους, γεγονός που δεν έγινε στην προκαθορισμένη ημερομνηνία.

egrafo20perifereias

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr