PASOK

Το Αγροτικό Ζήτημα σήμερα σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ

27 Ιανουαρίου 201016:29

PASOKΑνακοίνωση εξέδωσε ο τομέας αγροτικού ΝΕ Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, η οποία αναφέρει:

 

“Το Αγροτικό ζήτημα και εθνικά και τοπικά είναι  από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι  είναι εθνικής σημασίας και ως τέτοιο αντιμετωπίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ  πριν, αλλά και τώρα που είναι κυβέρνηση.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις έχουμε να επισημάνουμε τούτα:

Πρώτον, οι αγρότες είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός της Περιφέρειας και αυτήν την στιγμή και ως αποτέλεσμα της πολιτικής που προηγήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Οι αγρότες εδώ και δύο χρόνια δανείζονται για να καλύψουν τις ζημιές. Με τι χρήματα θα ζήσουν, με τι θα πληρώσουν τα πάγια έξοδά τους, με τι θα σπουδάσουν και θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους είναι τελικά το θέμα που απασχολεί όλους όσους νοιάζονται για την κόσμο αυτό και τον τόπο τους και μέσα σε αυτούς είναι σίγουρα η σημερινή κυβέρνηση.

Δεύτερον, η σημερινή οικονομική συγκυρία της χώρας είναι η πλέον αρνητική για να υπάρξει μια γενναία οικονομική στήριξη στο επίπεδο που μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα 15.000 ευρώ.

Τρίτον, η κυβέρνηση αυτή των 100 ημερών παρέλαβε το αγροτικό σε ένα σημείο ολοκλήρωσης της καταστροφικής (εκ του αποτελέσματος) πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Δηλαδή  παραλάβαμε:
– 28% της ψηφιοποίησης αντί για 100% με κίνδυνο να μην υπάρξει προκαταβολή για το  2009 και να απολέσουμε το 20% των αγροτικών επιδοτήσεων. Τώρα είναι στο 85% περίπου.
-Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ένα κουβάρι ελλειμματικό(700εκατ. ευρώ για τα έργα γέφυρες του Γ΄ΚΠΣ), χωρίς προσανατολισμό και με στρατηγική μόνο μικροκομματική.
-τον  ΕΛΓΑ με 4 δις ευρώ ζημιά
-τον  ΟΕΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ δηλαδή την  εκπαίδευση των αγροτών ανύπαρκτη.
-το  ΕΘΙΑΓΕ δηλαδή η έρευνα για την στήριξη των αγροτών σε κώμα.
-τις  επενδύσεις και τις πληρωμές τους( σχέδια βελτιώσης, Νέοι Αγρότες, σύμβουλοι), εν έτη 2010 πληρώνουμε υποχρεώσεις του 2005.
-ένα  υπουργείο άντρο σπατάλης και ρουσφετιού με αναρίθμητες επιτροπές «ημετέρων» κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως αυτό του αγροτικού καναλιού του ΟΠΕΓΕΠ με 52 δημοσιογράφους και την ΑΓΡΟΓΗ με 270 «φυτευτούς», κυρίως Θεσσαλούς, κομμώτριες, με μισθούς από 2000 μέχρι 3500 ευρώ.   

Αυτά  και άλλα πολλά ως προς τις διαπιστώσεις.

Από κει  και πέρα όμως οι διαπιστώσεις είναι  καλές αλλά δεν εξασφαλίζουν το επάγγελμα  και το εισόδημα του αγρότη παρά μόνο η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων βασισμένων σε ένα σχέδιο με στρατηγική εθνική αλλά και τοπική.

Αυτό  δεν μπορεί να γίνει με από μηχανής «σωτήριες» Υπουργικές Αποφάσεις ούτε με παροχές 500 ή πολλαπλάσιες των 500 δισ. ευρώ, μόνο.

Κατ’ αρχήν χρειάζεται από όλους:

1. αυτοκριτική 2) αυτογνωσία 3) ομαδικό πνεύμα -συνεργασίες 4) οργάνωση 5) πληροφόρηση-γνώση 6) φαντασία και πάνω από όλα 7) δουλειά.

Δυστυχώς  όμως στην Ελλάδα τα λόγια, η κριτική και η διαμαρτυρία είναι εύκολα, μόλις πούμε “πάμε να δουλέψουμε για να βγούμε από το τέλμα” από τους πολλούς μένουν ελάχιστοι να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.

Πρέπει ο αγρότης να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον γείτονα που μπορεί να τους χωρίζει μια παρεξήγηση αλλά τους ενώνει η ίδια επαγγελματική μοίρα, τα ίδια προβλήματα επιβίωσης και μαζί με τον γεωπόνο ή κτηνίατρο, τον ερευνητή, τον εκπαιδευτή και τον δημόσιο υπάλληλο να δούνε με ποιόν τρόπο θα δώσουν διέξοδο όχι μόνο στους αγρότες αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία και περιφέρεια που βασίζεται σε αυτούς.

Εμείς και ως κόμμα αντιπολίτευσης πριν και ως κυβέρνηση τώρα, ξεκινήσαμε ένα διάλογο με τους αγρότες με ομάδες εργασίας και χαράξαμε μια κατεύθυνση για τον αγροτικό τομέα. Μέσα από αυτόν τον διάλογο προέκυψε το αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε εθνικό επίπεδο ενώ σε τοπικό επίπεδο η Αναπτυξιακή πρόταση για την Ξάνθη από το τοπικό ΠΑΣΟΚ με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και τώρα στην προσπάθεια της εφαρμογής συγκεκριμένων δράσεων για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του νομού μας δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ομάδες εργασίας

– για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου,
– για την αγελαδοτροφία,
– τα καπνά
– την γεωθερμία

και ετοιμάζουμε έναν κύκλο επαφών με όλους τους τοπικούς φορείς που έχουν σχέση  με την αγροτική ανάπτυξη με σκοπό την εφαρμογή μιας κοινής στρατηγικής και δράσης για ανάταξη του αγροτικού μας τομέα.

Ήδη υπάρχει μια διαρκής ενημέρωση από τοπικούς φορείς για προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης και έχουν γίνει επαφές με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με σκοπό την επίλυση των θεμάτων αυτών.

Αυτά  όλα έγιναν και γίνονται χωρίς  καμία μικροκομματική σκοπιμότητα  που να αφορούν τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν να κάνουν με τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για το μέλλον το κοντινό αλλά και το μακρινό.  

Εμείς έχουμε χρέος
    * να μην αντιδρούμε αντανακλαστικά μόνο
    * να τους εξασφαλίσουμε επαγγελματικά με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης,
    * να τους δώσουμε ελπίδα για το μέλλον
    * κουράγιο αλλά και εφόδια για να αρχίσουν την χρονιά

και αυτό κάνει ήδη η κυβέρνηση μας για τις στρεβλώσεις της αγοράς και το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών του παραγωγού και του καταναλωτή
* με μέτρα κατά των καρτέλ, όπως αυτό της αναγραφής στο γάλα της χώρας προέλευσης
* με έλεγχο των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.
* Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
* Στήριξη των παραγωγών για το αδιέξοδο που ήδη βιώνουν με
* πάγωμα και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και ενήμερων δανείων
* αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7 σε 11% (για το 2010 150 εκατ. Ευρώ)
* έλεγχος του κόστους των εισροών δηλαδή τις τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων βάση των τριών χαμηλότερων δεδομένων στην ευρωζώνη.
* Εξυγίανση του αγροτικού συνδικαλισμού και των συνεταιρισμών με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μετά από διαβούλευση με τους αγρότες.

Αλλά κι εμείς εδώ τοπικά, δρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και ότι μας έχει αφήσει η πιο καταστροφική κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο μετά την μεταπολίτευση.”  

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr