YPERNOMARXIA

Η Υπερνομαρχία στην Πλατφόρμα της Επιτροπής των Περιφερειών

26 Ιανουαρίου 201018:35

YPERNOMARXIAΟι προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία βιώσιμη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, απαιτούν άμεση βελτίωση, όσο αφορά τον συντονισμό των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και μία σαφώς μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, κυρίως μέσω των θεσμών της Αυτοδιοίκησης.

 

Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα του 5ου Εδαφικού Διαλόγου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών( ΕτΠ) και την Ισπανική Προεδρία , η οποία και φιλοξένησε την συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. 

Σε αυτή την συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ε.Ε., ενώ από την Ελλάδα συμμετείχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, η οποία κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Υπερνομάρχη, κου Κων. Τάτση,  είναι και ενεργό Μέλος της Πλατφόρμας για την Παρακολούθηση της Στρατηγικής για την Λισσαβόνας (ΠΠΣτΛ) από την ίδρυση της στα πλαίσια της ΕτΠ το 2006. Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι να μεταφέρει την ανησυχία, αλλά και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόσο εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής που έχει προγραμματισθεί για τις 11 Φεβρουαρίου, όσο και στο Τακτικό Εαρινό Συμβούλιο. 

 Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κος Κων. Τάτσης, διαμήνυσε ότι η οικονομική κρίση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, αν και ορισμένες περιοχές πλήττονται περισσότερο από άλλες. Επομένως οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή, ενιαία, συγκροτημένη απάντηση που θα στηρίζεται στις βασικές αρχές της Ε.Ε., την αλληλεγγύη και την επικουρικότητα. Η αποτελεσματικότητα των μεσοπρόθεσμων πολιτικών και των άμεσων μέτρων για την στήριξη και προώθηση της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας, η οποία πλέον ονομάζεται ΕΕ2020 , τόνισε ο Υπερνομάρχης, κος Τάτσης, θα εξαρτηθεί τόσο από την πολιτική βούληση των κεντρικών διοικήσεων να λάβουν τις κατάλληλες και αναγκαίες αποφάσεις, όσο και από τον βαθμό εμπλοκής των θεσμών της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση τους. Τα μειωμένα δημόσια έσοδα αναμένεται να δημιουργήσουν δυσκολίες στην παροχή βασικών υπηρεσιών από την Αυτοδιοίκηση, πράγμα που καθιστά επιτακτική ανάγκη την ουσιαστική συμμετοχή της στην εξεύρεση και διαμόρφωση πολιτικών λύσεων.

 Παράλληλα, οι Ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ο Αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης,  κ. Manuel Chaves González, ο μέχρι σήμερα Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Paweł Samecki και ο Πρόεδρος της ΕτΠ, κ. Luc Van den Brande, συμφώνησαν ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για τον ορισμό σε κάθε κράτος-μέλος Εθνικού Συντονιστή, με αρμοδιότητα την προσαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών σε εθνικό επίπεδο στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής 2020.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr