boreia_kypros

Δημοσίευμα Τάϊμς για απόφαση Εφετείου για Όραμς

26 Ιανουαρίου 201018:29

boreia_kyprosΧιλιάδες Βρετανοί  που έχουν εξοχικά και  ησυχαστήρια στη βόρεια Κύπρο θα βρεθούν σε έξωση στη Βόρεια Κύπρο μετά την απόφαση του Εφετείου που επικύρωσε την απόφαση ότι ένα βρετανικό ζευγάρι πρέπει να παραδώσει τις επίμαχες εκτάσεις. 

 

Οι ΝτέΙβιντ και Λίντα Όραμς δαπάνησαν  τις οικονομίες της ζωής τους σε μια βίλα όνειρο με πισίνα. Έχουν περάσει έξι χρόνια να αγωνίζονται τη νομική μάχη, αλλά τώρα πρέπει να δώσουμε πίσω την περιουσία στον αρχικό ιδιοκτήτη, το Μελέτη Αποστολίδη, που είναι εκτοπισμένος Ελληνοκύπριος.

 Περίπου 5.000 Βρετανοί ζουν στη γη της  Βόρειας Κύπρου σε ιδιοκτησίες  που ανήκουν σε εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους  που διέφυγαν προς τα νότια, όταν η Τουρκία εισέβαλε το 1974. Η απόφαση του Δικαστηρίου για τις προσφυγές θα μπορούσε να ανοίξει  το δρόμο για χιλιάδες παρόμοιες αξιώσεις αποζημιώσεις. Οι Ελληνοκύπριοι, 167.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταξύ 1974-5. Πολλοί πιστεύουν ότι οι χιλιάδες των Βρετανών που αγόρασαν γη γνώριζαν ότι ανήκε σε Ελληνοκύπριους , αλλά έκαναν τα στραβά μάτια για να εξασφαλίσουν  μια φθηνή συμφωνία.Οι Βρετανοί που ζουν στη βόρεια Κύπρο επιμένουν ότι αγόρασαν  τα ακίνητα με καλή πίστη. Λένε ότι ήταν εξασφαλισμένα με τοπικούς κτηματομεσίτες, ότι ήταν ασφαλές να αγοράσουν  την ανταλλαγείσα έκταση,  διότι οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν με τη γη στο νότο. 

Μιλώντας μετά τη σημερινή απόφαση, η κα. Όραμς, από το Χώβ, του Σάσσεξ είπε στους Τάϊμς : “Είναι πολύ απογοητευτικό. Προφανώς, είναι ένα πλήγμα για εμάς, αλλά εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε  να καταστρέψει τη ζωή μας …Είμαστε δυνατοί, έχουμε ασχοληθεί με αυτό για πάνω από πέντε χρόνια. Θα συνεχίσουμε  κανονικά και ελπίζουμε για το καλύτερο. “Συνέχισε: ««Πρόκειται να μελετήσουμε την απόφαση και θα εξετάσουμε εάν υπάρχει τίποτα περαιτέρω που γίνεται. Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα όσο το δυνατόν  πιο γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, για να συμμορφωθούμε με την Απόφαση.» 

Η νομική υπόθεση χρονολογείται από το 2004, όταν ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος ήταν 24 το 1974, όταν η οικογένειά του έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι τους, πήγαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στη Δημοκρατία της Κύπρου. Την εποχή εκείνη, το δικαστήριο διέταξε την άμεση κατεδάφιση της βίλας, της πισίνας και της περίφραξης των Όραμς ». Τους είπαν, επίσης, να δώσουν πίσω την περιουσία στο αρχικό ιδιοκτήτη και να του καταβάλουν αποζημίωση.Αλλά το δικαστήριο δεν  ήταν σε θέση να επιβάλει την απόφασή του στην ελεγχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Κύπρο, τότε ο κ. Αποστολίδης αποφάσισε να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο  του Λονδίνου για να το εφαρμόσει. 

Οι Όραμς, εκπροσωπούμενοι από την Σέρι Μπλέρ, QC, δήλωσαν ότι είχαν τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν την  ιδιοκτησία τους επί της γης . Το 2006 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση Δικαστηρίου της Κύπρου δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί διότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανασταλεί στη βόρεια Κύπρο. Έτσι η υπόθεση μεταφέρεται στο Εφετείο που κατόπιν της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ) για επανεξέταση της.

Μέχρι το Νοέμβριο πέρυσι, οι τρεις δικαστές εφέτες  κλήθηκαν να εξετάσουν εάν ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ, δικαστής Βασίλειος Σκουρής, ήταν προκατειλημμένος όταν διέταξε το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου ότι τα βρετανικά δικαστήρια πρέπει να επιβάλουν την απόφαση ενός δικαστηρίου της Νότιας Κύπρου. Οι δικαστές εφέτες  απορρίπτουν το αίτημα- επιχείρημα  αυτό  της νομικής ομάδας των Όραμς.  Ο κ. Αποστολίδης  είπε: «Είμαι συγκλονισμένος. Αυτή η περίπτωση συνεχίζεται για σχεδόν έξι έτη, ήταν πια καιρός να τελειώσει.. Ήταν μια πολύ καλή απόφαση, είναι μια νίκη για τους ευρωπαϊκούς νόμους και τους κανονισμούς.Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για όλους τους Κυπρίους και μια απόφαση που προστατεύει τα ατομικά  δικαιώματα των ανθρώπων από οποιαδήποτε παράνομη αρχή. »

 Ερωτηθείς ο κ. Αποστολίδης  εάν ο  θ’ απαιτήσει περιουσιακά στοιχεία των Όραμς  στη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου  και του σπιτιού τους , ο δικηγόρος του Κωνσταντίνος Καντούνας, είπε: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την  αντίδραση των Όραμς ποια  θα είναι, που θέλουν να το πάνε δηλ.  εάν θα καλέσουν τον κ. Αποστολίδη για να του δώσουν την ιδιοκτησία του [στη βόρεια Κύπρο], εάν θα πληρώσουν τις ζημίες, εάν όχι τότε θα πρέπει να λάβουμε νομικά μέτρα για να επιβάλουμε την Απόφαση. Μένει να δούμε..» (Ελένη Νάγκετ, Μιχάλης Θεοδούλου) 
 Μετάφραση Ελένης Χατζηγεωργίου

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr