skopia20shmaia

Διμερείς συνομιλίες με Ελλάδα θέλουν τα Σκόπια

26 Ιανουαρίου 201018:33

skopia20shmaiaΔιμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα ζητά τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων, σε μία κίνηση που θεωρείται θετική από την Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί προβληματισμό ως προς τις πραγματικές προθέσεις και την τακτική των γειτόνων μας.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ απέστειλε στις ελληνικές Αρχές αίτημα για διεξαγωγή διμερούς συνάντησης. Εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί το αίτημα, η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν ο κ. Μιλόσοσκι και ο κ. Δρούτσας.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι εκτός του ζητήματος της ονομασίας, στη συνάντηση των κ.κ. Μιλόσοσκι και Δρούτσα θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο Πρεσβειών (σ.σ. σήμερα οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε επίπεδο Γραφείων Συνδέσμου) καθώς και η σύναψη συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης και το άνοιγμα νέων συνοριακών διόδων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος.
Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δρούτσα.
Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι «τα μηνύματα που αποστέλλει η Αθήνα, δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι μπορεί να σημειωθεί κάποια εξέλιξη» και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε κάτι θα αλλάξει στις γενικές θέσεις του γείτονά μας, γιατί αυτές τις ημέρες στέλνονται αρνητικά μηνύματα αναφορικά με τη στάση του. Ίσως μέσω των συναντήσεων, των συνομιλιών, της παρουσίασης των επιχειρημάτων και των νέων ιδεών, να συμβεί κάτι νέο».(Πηγή:Σοφοκλέους)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr