Υπερπροσφορά ενοικιαζομένων

24 Ιανουαρίου 201013:37

chp_skyscrapers_1Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι βαδίζει η αγορά των ενοικιαζόμενων σπιτιών.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών, ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα η ζήτηση ενοικιαζόμενων σπιτιών έχει «παγώσει», με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία ότι σύντομα και αυτή η αγορά θα βρεθεί να κινείται σε συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μεγάλα ενοικιαζόμενα σπίτια με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ., όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 10% τους τελευταίους μήνες. Αιτία, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και η προοπτική να χρησιμοποιηθεί το καταβαλλόμενο ενοίκιο ως τεκμήριο διαβίωσης για τους ενοικιαστές, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. Το ενδεχόμενο αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά τον τελευταίο μήνα και τις μισθώσεις κατοικιών που το εμβαδόν τους είναι μεγαλύτερο των 120 τετραγωνικών μέτρων, καθώς «κανείς δεν γνωρίζει αν θα εφαρμοστεί το μέτρο και ποια σπίτια θα αφορά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος μεσίτης, ο οποίος συμπλήρωνε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ηρεμία στην αγορά αν δεν ξεκαθαρίσει το φορολογικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί».

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων καταγράφεται σε σπίτια που το εμβαδόν τους κινείται μεταξύ 80 και 100 τετραγωνικών μέτρων. Αν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ εμφανίζουν τα ενοίκια στο δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2008 – 2009 να έχουν σημειώσει άνοδο 3,3%, εντούτοις, στη συγκεκριμένη κατηγορία σπιτιών οι ανατιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες. Σε περιοχές, μάλιστα, κοντά σε σταθμούς μετρό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει το 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αλλά και στην προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση καταγράφονται έντονες διαφοροποιήσεις, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, ενώ σε άλλες καταγράφεται υπερβάλλουσα ζήτηση.

«Η έκρηξη της οικοδομής το 2006 είχε ως συνέπεια έως το τέλος του 2008 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή και των τελευταίων οικοδομών, σημαντικός αριθμός οικοπεδούχων να βρεθεί με κατοικίες για τις οποίες δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον κι έτσι οδηγήθηκαν στην απόφαση να τις προσφέρουν για ενοικίαση. Την ίδια επιλογή έκαναν και κάποιοι κατασκευαστές, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να δημιουργηθούν συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς», τονίζουν κατασκευαστές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr