Image

Προσοχή στο κόστος του δανεισμού

24 Ιανουαρίου 201012:44

ImageOι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για διεύρυνση του ορίζοντα του κρατικού δανεισμού, αποτελεί ένδειξη ότι τα πράγματα αρχίζουν να… ζορίζουν.

 

Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή της μεθόδου της ιδιωτικής τοποθέτησης, αντί της προσφυγής στην ανοιχτή αγορά, για εξασφάλιση νέων πιστώσεων. Άλλωστε το «spread» απασχολεί τώρα πλέον συνολικά την κοινή γνώμη, αφού η άνοδος ή η υποχώρησή του έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για το χρηματιστήριο και την οικονομία γενικά, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Είναι προφανές πώς οι δυνατότητες ελιγμών της κυβέρνησης, σε μία μεγάλη σειρά μετώπων από τα φορολογικά και τους αγρότες, μέχρι τον «Καλλικράτη» και το συνταξιοδοτικό, επηρεάζονται άμεσα από τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του παλιού χρέους και των νέων ελλειμμάτων, και φυσικά από το κόστος του δανεισμού σε όρους επιτοκίων και προμηθειών.

Κατ’ ουσία στο «γήπεδο» αυτό παίζονται οι οικονομικές και πολιτικές προοπτικές της χώρας μας. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, δεν συμμεριζόμαστε τις άναρθρες κραυγές, περί του αν η Ελλάδα θα τιμήσει ή όχι, τις μεγάλες πράγματι δανειακές υποχρεώσεις της φέτος. Η φωνασκία εκπορεύεται από τους γνωστούς κύκλους με ίδια συμφέροντα εκτός της ζώνης του ευρώ. Άλλωστε παραέχει υπερτιμηθεί το ευρωνόμισμα τα τελευταία δύο χρόνια… Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωζώνης, είναι αδιανόητο να χρεοκοπήσει.

 Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πώς η χώρα μας δεν βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν πρέπει να παίξει κορόνα γράμματα το μέλλον μας, ούτε να συνεχίσει να το υποθηκεύει ακόμα πιο βαθιά, ακολουθώντας την πρακτική των προκατόχων της και δανειζόμενη με οσονδήποτε βαρείς όρους. Διότι δανεικά θα βρεθούν τελικά, αλλά οι όροι θα είναι επαχθέστατοι.

 Η επιλογή της μεθόδου δανεισμού με ιδιωτικές τοποθετήσεις, δυστυχώς επιτρέπει να «κρυφτεί» το πραγματικό κόστος του δανεισμού, μέσω αυξημένων προμηθειών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει λοιπόν να υποκύψει στον πειρασμό για χρονική μετάθεση του προβλήματος, διότι έτσι όλα θα είναι δύο φορές χειρότερα το 2011.

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr