bonds

Απρόθυμοι για ομόλογα

24 Ιανουαρίου 201012:36

bondsΟι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) άφησαν χθες να εννοηθεί ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να τοποθετήσουν σε ελληνικό κρατικό χρέος στο άμεσο μέλλον.

 

Δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας, όσον αφορά στην προοπτική βελτίωσης των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Και εμφανίζονται απρόθυμοι να επενδύσουν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε χθες ενδοσυνεδριακά σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, στις 311 μονάδες βάσης, καθιστώντας φθηνά τα ελληνικά χαρτιά.

Πέραν όμως των ανησυχιών για το ελληνικό έλλειμμα, εκφράζονται επιφυλάξεις για Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις.

Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Κόμερ φαν Τριγκτ, διαχειριστής ομολόγων στην ολλανδική Robeco, διευκρινίζοντας ότι οι τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν, τη δεδομένη στιγμή, δύσκολη επιλογή, καθώς δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προβεί σε σωστούς χειρισμούς για τη μείωση του ελλείμματος ή εάν θα σπεύσουν σε βοήθεια οι άλλες χώρες.

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ το οποίο όμως από την πλευρά του θα τη βοηθήσει να εφαρμόσει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος προϋπολογισμού.

Η ΕΚΤ

Αλλά και ο Χοσέ Μανουέλ-Γκονζάλες Παραμό, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εστίασε στη σημασία μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, χαρακτηρίζοντας ως «παράλογο σενάριο» το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών σε ελληνικό χρέος.

Αλλά και ο Γερμανός Αξελ Βέμπερ, επίσης αξιωματούχος της ΕΚΤ, απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να σταματήσει τα λόγια και να προβεί σε έργα για τη μείωση του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους οίκους αξιολόγησης για τη θέληση και ετοιμότητα να εφαρμόσει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr