Αλλεργία στις τροφές

24 Ιανουαρίου 201010:24

ImageΗ αλλεργία στις τροφές είναι ένα συχνό πρόβλημα στην εποχή μας που μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και στη βρεφική ηλικία.

 

Αλλεργία μπορεί να προκαλέσουν πολλές τροφές όπως το γάλα αγελάδας, το αυγό, τα σιτηρά, το πορτοκάλι, το ψάρι, οι ξηροί καρποί.

Το γάλα αγελάδας προκαλεί συχνότερα από κάθε άλλη τροφή αλλεργία σε μωρά που έχουν προδιάθεση για αλλεργία, δηλαδή αυτά τα οποία έχουν γονείς ή αδέλφια αλλεργικούς. Η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους όπως κοκκινίλες στο δέρμα του προσώπου ή του σώματος, εμέτους και αναγωγές, κωλικούς, διάρροιες, πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα, στασιμότητα βάρους, βήχα, δύσπνοια κ.α. Σ

ε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος αφού υποβάλλει το μωρό σε μερικές εξετάσεις για την πιστοποίηση της αλλεργίας, θα συστήσει το κατάλληλο γάλα για την σίτιση του μωρού. Τα υποαλλεργικά γάλατα τα οποία χορηγούνται στα βρέφη σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν χειρότερη γεύση από τα συνηθισμένα γάλατα και μεγαλύτερο κόστος. Όσον αφορά στο πρόβλημα της γεύσης, ο παιδογαστρεντερολόγος συστήνει τρόπους αντιμετώπισής του. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα περισσότερα ταμεία υγείας μετά από χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης από τον παιδογαστρεντερολόγο.

Η αλλεργία προλαμβάνεται.
Η αλλεργία μπορεί να προληφθεί. Τα μωρά που προέρχονται από αλλεργικούς γονείς (ή έχουν αδέλφια με αλλεργία) θα πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια να σιτίζονται με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής. Οι στερεές τροφές δεν πρέπει να αρχίζουν πριν τον 6ο μήνα, το αυγό πριν τον 1ο χρόνο και το ψάρι πριν τον 3ο χρόνο.

Σε περίπτωση που το γάλα της μητέρας δεν επαρκεί, τότε χορηγείται ειδικό υποαλλεργικό γάλα κατά τους πρώτους 6 μήνες τουλάχιστον, το οποίο θα το συστήσει ο παιδίατρος ή ο παιδογαστρεντερολόγος. Απαραίτητη παράλληλα είναι η δημιουργία υγιεινού περιβάλλοντος στο σπίτι με αποφυγή του καπνίσματος, όπως και η αποφυγή των παιδικών σταθμών με σκοπό την μείωση των ιώσεων στο βρέφος.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr