Υπηρεσία Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι

23 Ιανουαρίου 201010:49

ypiresia_paidiatrikis_anakoufistikis_frodidas_1Την ίδρυση της Υπηρεσίας «Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι» για παιδιά και εφήβους μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και τις οικογένειές τους παρουσίασε, σε Συνέντευξη Τύπου η «Μέριμνα», αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και στο θάνατο.

 

Η Υπηρεσία αυτή για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχει στο σπίτι δωρεάν ιατρονοσηλευτική φροντίδα για την ανακούφιση του άρρωστου παιδιού που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειας και παράλληλα καλύπτει τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μελών της οικογένειάς του.
Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα παιδιάτρων, νοσηλευτών,ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού που συνεργάζονται με άλλους ειδικούς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Σε πρώτο στάδιο, οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες για παιδιά και εφήβους που παρακολουθούνται στο Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» το οποίο, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στηρίζει και συνεργάζεται με τη «Μέριμνα» για την υλοποίησή του έργου αυτού. 

Με την ανάπτυξη της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας, η «Μέριμνα» ευελπιστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλα τα σοβαρά άρρωστα παιδιά της Αττικής που επιθυμούν να βρίσκονται στο σπίτι την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής τους.

Τη «Μέριμνα» ίδρυσαν το 1995 εννέα έμπειροι επιστήμονες από το χώρο της υγείας και της παιδείας με κύριο σκοπό την φροντίδα παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν σοβαρή αρρώστια ή θάνατο στη ζωή τους. Σε αυτά τα παιδιά και στο οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον η «Μέριμνα» παρέχει ψυχολογικές υπηρεσίες μέσω του Συμβουλευτικού της Κέντρου που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 10 χρόνια.

Πρώτοι υποστηρικτές που έσπευσαν στο πλευρό της «Μέριμνας» για την ίδρυση της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι είναι ο Σύλλογος «οι Φίλοι της Μέριμνας», το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και η φαρμακευτική εταιρεία «Roche».

 

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να προσφέρει ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι σε οικογένειες σοβαρά άρρωστων παιδιών ή εφήβων που επιθυμούν να ζήσουν το τελικό στάδιο της αρρώστιας στον οικείο χώρο του σπιτιού τους.
«Ανακουφιστική» είναι εκείνη η ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα που αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για το άρρωστο παιδί και την οικογέ¬νειά του, όταν ο χρόνος ζωής που απομένει είναι λίγος.
Στόχος της «Μέριμνας», αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο, είναι η ίδρυση και λειτουργία της πρώτης Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

 

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στο σπίτι;
Ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα για την ανακούφιση του παιδιού από τα συμπτώματα της ασθένειας
Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη του παιδιού και της οικογένειας
Πνευματική στήριξη από εκπρόσωπο της εκκλησίας σε όσες οικογένειες την επιθυμούν
Στήριξη των μελών της οικογένειας στη διάρκεια του πένθους, μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από διεπιστημονική ομάδα παιδιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που συνεργάζονται με άλλους ειδικούς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

 

Ποια είναι τα οφέλη από την ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι;
Καλύτερη ποιότητα ζωής για το παιδί ή τον έφηβο στο οικείο περιβάλλον του και κοντά στ’ αγαπημένα του πρόσωπα.
Συμμετοχή των γονιών στη φροντίδα του παιδιού τους με την κατάλληλη καθοδήγηση και στήριξη από την ομάδα των ειδικών που στελεχώνουν την Υπηρεσία Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι.
Στήριξη των αδελφών, φίλων και συμμαθητών του σοβαρά άρρωστου παιδιού ή εφήβου
Διευκόλυνση της προσαρμογής της οικογένειας στο πένθος για το παιδί.
Ας στηρίξουμε ΟΛΟΙ το έργο της Μέριμνας.
Για να έχει κάθε σοβαρά άρρωστο παιδί το δικαίωμα στην ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι.
Υπηρεσία παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΜΝΑ

Η Μέριμνα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία την οποία ίδρυσαν το 1995 εννέα έμπειροι επιστήμονες από το χώρο της υγείας και της παιδείας με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου τους προσώπου.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Τρείς είναι οι βασικοί στόχοι στους οποίους η Μέριμνα έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό έργο.

1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και ενηλίκων.

2. Εξειδικευμένη κατάρτιση για επαγγελματίες υγείας και παιδείας προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίζουν κατάλληλα παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες που βιώνουν την εμπειρία μιας οδυνηρής απώλειας.

3. Παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πάσχει από μια σοβαρή αρρώστια, στο παιδί που πενθεί το θάνατο αγαπημένου του προσώπου καθώς και στο παιδί που έχει βιώσει μια τραυματική απώλεια που ανατρέπει τη ζωή του και επηρεάζει την περαιτέρω εξέλιξή του. Προκειμένου να είναι αποτελεσματική η στήριξη αυτών των παιδιών, η Μέριμνα προσφέρει στήριξη και στα μέλη των οικογενειών τους και σε όσους παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η Μέριμνα συνεργάζεται με αντίστοιχες μη κερδοσκοπικές και επιστημονικές εταιρίες στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, οι οποίες είτε προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και οικογένειες που πενθούν, είτε παρέχουν ανακουφιστική φροντίδα σε παιδιά και εφήβους με απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

 

ΜΕΡΙΜΝΑ
Παπανικολή 2α, Σίδερα Χαλανδρίου 15232
Τηλ : 210 6463367 Fax : 210 6463622
Email : merimna@cs.ntua.gr

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr