Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ μιλάει για την Agrotica 2015

29 Ιανουαρίου 201610:30

Για την έκθεση Agrotica μιλάει στο Xanthiprrss ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO ΑΕ, Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης.

Η έκθεση στην οποία παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε μηχανήματα, εξοπλισμό και εφόδια από όλο τον κόσμο, πραγματοποιείται από τις 28 Ιανουαρίου έως και 31 Ιανουαρίου στο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Για ακόμη μία φορά η
Agrotica θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κόσμο και τη βιομηχανία η οποία σχετίζεται με τον κλάδο. Τι θα συναντήσει ο επισκέπτης;
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τεχνολογία θα παρουσιαστούν στη φετινή Agrotica, σε ένα αγροτικό πανόραμα. Άλλωστε θα είναι καθολική η παρουσία των επιχειρήσεων του κλάδου από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν και οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες .

Παράλληλα, πολλοί είναι οι σύνδεσμοι, οργανισμοί και φορείς που θα δώσουν το «παρών». Μεταξύ αυτών, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφέρω ενδεικτικά την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, τον Σύνδεσμο Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων, την Farmers Union, τον Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας, πολλούς οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με τις εκδηλώσεις, κυρίως τις ημερίδες, αναζητείται και διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος;
Όλες οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο παράλληλο πρόγραμμα της Agrotica έχουν ως στόχο να δώσουν απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο. Για παράδειγμα το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica έχει ως θέμα τις νέες τεχνολογίες και προοπτικές στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών, αντικείμενο που δεν επελέγη τυχαία, αφού πρόκειται για ένα πεδίο με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας και με σημαντική συμβολή στη συνολική φυτική παραγωγή.

 

Τι κερδίζει με την παρουσία του ένας αγρότης και τι κερδίζει ένας εκθέτης;
Η Agrotica σε κάθε της διοργάνωση γίνεται σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους του αγροτικού κλάδου. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τεχνολογία, καινοτόμες μέθοδοι και καινοτόμες προσεγγίσεις του πρωτογενούς τομέα, νέες καλλιέργειες και ο,τιδήποτε θα ήθελε να μάθει ένας αγρότης θα παρουσιαστούν στην φετινή διοργάνωση. Όσο για τους εκθέτες οι χιλιάδες επισκέπτες που θα περιηγηθούν στους χώρους της έκθεσης είναι ένα πολύ σημαντικό δυνητικό πελατολόγιο.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου και πάλι υπήρχε κρίση, υπάρχει αύξηση ενδιαφέροντος συμμετοχής;
Η 26η Agrotica, κόντρα στην κρίση, κατάφερε να πετύχει ρεκόρ όλων των εποχών σε επίπεδο συμμετοχών. Συνολικά οι εκθέτες προσεγγίζουν τους 1.500 έναντι 1.349 του 2014, ενώ φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι ξένες συμμετοχές (882 και μάλιστα από 41 χώρες, έναντι 817 πριν από δύο χρόνια). Επίσης η φετινή διοργάνωση θα προσελκύσει εμπορικούς επισκέπτες από 30 και πλέον κράτη. Ήθελα επίσης να σημειώσω ότι η 26η Agrotica θα καλύψει 34.000 τ.μ. εκθεσιακών εγκαταστάσεων έναντι των 30.929 τ.μ. του 2014.

Οι αγορές των Βαλκανίων έχουν ανοίξει για τις ελληνικές βιομηχανίες – βιοτεχνίες που ασχολούνται με τα αγροτικά μηχανήματα;
Στο ερώτημα αυτό θα ήταν καλύτερο να απαντήσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, που έχουν μια πληρέστερη εικόνα για το θέμα της εξωστρέφειάς τους. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι πως η Agrotica αποτελεί τον καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας του αγροτικού κόσμου με τις βαλκανικές χώρες, όπου η ΔΕΘ-Helexpo έχει αναπτύξει σημαντική δικτύωση. Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες των Βαλκανίων για τον κλάδο και δημιουργούμε ευκαιρίες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr