Πατέρας και γιος συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλεία στα Άβδηρα. “Έκρυβαν” νομίσματα στο σπίτι τους !

3 Δεκεμβρίου 201520:13

Μια χαρακτηριστική περίπτωση αρχαιοκαπηλείας με νομίσματα από τα Αρχαία Άδβηρα, αποκαλύφθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετά από συνεργασία με της τοπική Αστυνομία. Πρόκειται για οικογένεια στα Άβδηρα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν νομίσματα, από τα πλέον συνήθη των Αβδήρων, με το γνωστό έμβλημα των Αρχαίων Αβδήρων, το Γρύππα.

Πιο αναλυτικά:

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της Τετάρτης στα Άβδηρα Ξάνθης, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δύο άνδρες για αρχαιοκαπηλία.

Πρόκειται για πατέρα και γιο, ηλικίας 62 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και του Νόμου «Περί Όπλων».

Ειδικότερα, στην κατοχή του 35χρονου, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ποιμνιοστάσιο, αλλά και στην οικία τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Τέσσερα (4) αργυρά νομίσματα Αβδήρων των κλασσικών χρόνων,
– Τέσσερις (4) μολύβδινοι σύνδεσμοι,
– Ένα (1) χάλκινο αρχαίο νόμισμα,
– Ένα (1) δίκαννο που κατείχαν οι δράστες άνευ νομότυπης άδειας,
– Οκτώ (8) φυσίγγια,
– Ένα (1) μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων και
– διάφορα σκαπτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με γνωμάτευση του αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, τα παραπάνω αρχαία αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

nomismata 2 arxaiokapilia arxaiokapilia2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr