Ωρολογιακή βόμβα με τα σκουπίδια στην Ξάνθη. Πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα και απειλούνται πρόστιμα !

13 Νοεμβρίου 201408:00

Τεράστια είναι τα προβλήματα και ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα που καλείται να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ξάνθης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μετακίνηση των απορριμμάτων γειτονικών Δήμων στην Ξάνθη πρέπει να εφαρμοστεί αλλά το βασικότερο ζήτημα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ και η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες πριν ξεκινήσουν τα πρόστιμα.

Πρόστιμα από το Δεκέμβρη. 30.000 ευρώ τη μέρα

Ήδη σε περίπτωση που μέχρι το Δεκέμβρη δεν ξεκινήσει το περίφημο έργο για την αποκατάσταση και την επέκταση του ΧΥΤΑ της Ξάνθης, αυτός θα καταστεί ανεξέλεγκτος (ΧΑΔΑ) και ο Σύνδεσμος θα αρχίσει να καταγράφει πρόστιμα 30.000 ευρώ την ημέρα από την Ε.Ε. που απαγορεύει τις ανεξέλεγκτες χωματερές !

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μάλλον μοιάζει με πολυτέλεια αυτή τη στιγμή ακόμη και η συζήτηση για τις απαιτήσεις 300.000 ευρώ που αξίωσε ο Δήμαρχος Τοπείρου από το Σύνδεσμο, σε πρόσφατο Δ.Σ., με το αιτιολογικό ότι φιλοξενεί στα όριά του τον ΧΥΤΑ. Άλλωστε, όπως ακούστηκε από κάποιες πλευρές, τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να συνθλίψουν το μικρό Δήμο Τοπείρου.

Με τις δικές του δυνάμεις και υ πηρεσίες είναι προφανές ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το εγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Κινδυνεύει να χαθεί η διαχείριση;

Κατά τα άλλα η ωρολογιακή βόμβα με τα απορρίμματα  συντηρεί και έναν ακόμη κίνδυνο, αυτό της απώλειας της κάθε διαχείρισης και της μεταφοράς της στην περιφερειακή ΔΙΑΜΑΘ από την Αποκεντρωμένη, γεγονός που επίσης θα είχε σοβαρές πολιτικές και ουσιαστικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Παράλληλα με όλα αυτά που έχει να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος, παραμένει σε ισχύ η σκέψη για μετατροπή του σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ώστε να ανταποκριθεί με καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις που υπάρχουν.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr